OS: Meerkampgoud voor turnster Lee na misstap Andrade

Op de Olympische Spelen in Tokyo is het laatste turnonderdeel vóór de individuele toestelfinales afgerond. Donderdag stond de meerkamp bij de vrouwen op het programma, zonder de met problemen kampende topfavoriete Simone Biles.

Zonder de Amerikaanse favoriete was de strijd ineens behoorlijk open, met zeker vier serieuze kanshebsters op het goud: de Amerikaanse Sunisa Lee, het Russische duo Angelina Melnikova en Vladislava Urazova en de Braziliaanse Rebeca Andrade, met onder meer Tang Xijing uit China, Melanie de Jesus dos Santos uit Frankrijk en Murakami Mai uit Japan als outsiders.

Op sprong pakte Andrade zoals verwacht een forse voorsprong op de concurrentie, op de brug met ongelijke leggers wist Lee vrijwel het hele gat te dichten en meldden ook Melnikova en Urazova zich voorin. Met name Urazova deed het van dat kwartet goed op de evenwichtsbalk, waar Andrade iets liet liggen, en zo kwam het uiteindelijk allemaal aan op de vloeroefening.

Urazova haakte daar af, Melnikova deed het uitstekend en bracht er volle bak spanning in. Een sterke oefening van Lee bracht haar naar de leiding, met alleen Andrade te gaan. De Braziliaanse, teruggekeerd van drie (!) afgescheurde kruisbanden, turnde een topoefening...tot ze tot twee keer toe iets buiten de lijnen stapte. Die bleken haar het goud te kosten: een totaalscore van 57,433 punten voor Lee tegen 57,298 voor Andrade.

Melnikova pakte met 57,199 punten het brons, Lieke Wevers sloot de finale als 24e en laatste af.