OS: San Marino pakt historische eerste medaille ooit

Op de Olympische Spelen in Tokyo hebben we donderdag een nieuw land mogen verwelkomen op de eeuwige medaillespiegel: San Marino heeft de allereerste medaille ooit binnen en dat gebeurde bij het kleiduifschieten, waar het onderdeel trap al zeker drie decennia de grote hoop is van het ministaatje.

Vrouwen
Achter het wereldrecord van de Slowaakse Zuzana Rehak-Stefecekova, die alle 125 schijven raakte, was de tweede plek in de kwalificatie voor Alessandra Perilli uit San Marino, die in Londen net als vierde eindigde. Beiden stonden in de finale van zes dames, waar de Australische Penny Smith als eerste afviel met slechts dertien rake schoten op 25 schijven.

Silvana Stanco uit Italië viel daarna af, met Laetisha Scanlan viel ook de tweede Australische net buiten het podium: vierde. Daarmee was de historie binnen, want Perilli was verzekerd van brons en de eerste Sanmarinese medaille ooit. Daar bleef het wel bij, want Rehak-Stefecekova en de Amerikaanse Kayle Browning waren niet meer bij te halen. In een spannend slotstuk hield de Slowaakse het hoofd koel en na zilver in 2008 en 2012 was er nu goed voor Rehak-Stefecekova, terwijl Browning zilver pakte.

Mannen
Met David Kostelecky, de olympisch kampioen van Beijing 2008, had Tsjechië een veteraan in de finale, maar hij had zowaar een landgenoot mee: ook Jiri Liptak schopte het tot de eindstrijd. Daarin moest de ervaren Abdulrahman Al-Faihan uit Koeweit als eerste het veld ruimen, gevolgd door de Chinees Yu Haicheng en de jonge Mexicaan Jorge Orozco.

Tsjechië was zo zeker van twee medailles en nadat de Brit Matthew Coward-Holley afviel was zelfs goud en zilver binnen. Een spannende shootoff tussen de twee volgde en pas na zeven schoten kon er een verschil gemaakt worden: Kostelecky miste de schijf, Liptak raakte 'm wel en trad dus in de voetsporen van zijn landgenoot met olympisch goud.