OS: Oostenrijker Straka leidt na eerste dag golftoernooi

Sepp Straka leidt na het eerste dag van het olympisch golftoernooi. De Oostenrijker ging op de Kasumigaseki Country Club rond in 63 slagen, acht onder par. Golf keerde vijf jaar geleden terug op de Olympische Spelen. Van de top tien van de wereldranglijst zijn er vijf aanwezig. Joost Luiten had zich namens Nederland niet gekwalificeerd. 

Sepp Straka speelde bogey-vrij golf en raakte 16 van de 18 greens om hem naar de top van het klassement te stuwen. Het spel werd gedurende de dag onderbroken wegens slecht weer. Uiteindelijk kon de dag alsnog worden afgemaakt. 

De Thai Jazz Janewattananond had ook een zeer goede start, met 64 slagen, staat hij tweede in het klassement. De Belg Thomas Pieters staat derde samen met Carlos Ortiz met 65 slagen. De twee wisten eveneens hun ronde af te maken omdat zij ook een vroege start hadden. Colin Morikawa en Rory McIlroy openden in het toernooi met een ronde van -2 en staan nu gedeeld twintigste. 

Vrijdag gaat het toernooi verder met dag twee. De speler die vier keer rond gaat met de minste slagen krijgt uiteindelijk goud omgehangen. Titelverdediger Justin Rose doet niet mee. De ranking van 21 juni gold als deadline. De beste vijftien spelers geschoond voor maximaal vier deelnemers per land mogen meedoen. Daaronder geldt een maximum van twee golfers per land. Bij de heren zijn de Verenigde Staten het enige land met vier deelnemers. Het veld kent zestig deelnemers.