OS: Dressel met eerste goud, China verrast op estafette

Op het koningsnummer bij de mannen, de 100 meter vrije slag, is Caeleb Dressel er in geslaagd om het goud te pakken. De Amerikaan zat de hele race in een driestrijd met Kyle Chalmers en Kliment Kolesnikov. Dressel begon uiteraard heel rap, maar leek het niet vol te kunnen houden. Kolesnikov probeerde mee te gaan, maar kon nooit écht mee komen. Chalmers lag op 50 meter niet ver achter en leek Dressel in het tweede deel bij te kunnen halen, maar de Australiër kwam uiteindelijk zes honderdsten te kort op het nieuwe Olympisch record van Dressel van 47.02.

In de halve finale van de 200 meter schoolslag waren beide Afrikaanse dames erg sterk. Corbett versloeg in de eerste halve finale licht verrassend Lilly King, Tatjana Schoenmaker won de tweede halve finale ruim en hoopt op revanche na de verloren finale op de 100 meter.

Bij de halve finales op de 200 meter wisselslag was de grootste verrassing dat Chase Kalisz de beste acht niet haalde. Hij overtuigde nog het meest in de finale 400 meter wisselslag, waar hij het goud won, maar vandaag zat het er ineens totaal niet in.

Bij de laatste finale over 800 meter in de estafette voor vrouwen was op voorhand een strijd tussen Australië en de VS. Australië begon beter dan de VS met startzwemster Titmus, maar Titmus was trager dan de Chinese in baan 3. Iedere keer leek Australië de Chinezen dan toch te passeren, maar uiteindelijk was het drie keer zo dat de Chinese dames weer voor lagen. Na 600 meter had de Verenigde Staten nog één troef: Katie Ledecky. De Amerikaanse deed het sterk en haalde Australië in, waarna de VS nog op jacht ging naar China. Slotzwemster Li hield echter vol, waardoor China won in zelfs een nieuwe wereldrecord. Ook de Amerikaanse zilveren dames en Australië, dat brons won, was sneller dan het oude wereldrecord.