OS: Amerikaan in extremis naar goud op zwemfinale over 800 meter, Zhang dominant

Vannacht wordt er weer gezwommen in het Olympisch zwembad. Het mooiste resultaat voor Nederland was de zilveren medaille van Arno Kamminga, en daarnaast wist Femke Heemskerk zich te plaatsen voor de 100 meter vrije slagfinale. Maar daarnaast waren er nog meer wedstrijden.

De zwemsessie begon met een finale over 800 meter. Gregorio Paltrinieri begon er hard aan en hield het lang vol, maar hij werd in een spannende finale ingehaald door Robert Finke, die met nog 50 meter te gaan vierde lag, maar de Amerikaan haalde iedereen, inclusief de Italiaan, nog in met zijn eindsprint. Mykhailo Romanchuk werd derde voor Oekraine. Florian Wellbrock finishde binnen 2 seconden van Finke, maar greep daarmee toch naast een medaille.

Verder werd er gezwommen in de halve finale 200 meter rugslag voor mannen. Evgeny Rylov was de snelste in de eerste halve finale, Luke Greenbank werd de snelste in de tweede halve finale. De strijd in de finale lijkt tussen hen te gaan.

De 200 meter vlinderslag was niet het meest spectaculaire nummer in het water. Yufei Zhang was al in de series en in de halve finales ruim het beste, en had halverwege de race al een voorsprong die niet meer bij te halen was. De Amerikaanse dames Regan Smith en Hal Flickinger werden tweede en derde als de beste van de rest in een race met niet al te veel spanning.