OS: Roeisters geven goud weg na misslag in zicht van finish

De voorlaatste dag van het olympisch roeitoernooi heeft op de Sea Forest Waterway in Tokyo één medaille voor Nederland opgeleverd in de enige finale waarin Nederland donderdag in actie kwam.

Lichte dubbeltwee vrouwen
Ilse Paulis en Maaike Head wonnen in Rio olympisch goud, tegenwoordig zit Paulis met Marieke Keijser in de boot en ook nu maakten ze serieuze kans op een medaille. Dat bleek een goede inschatting, het duo sloeg vooral halverwege de race een gat naar de rest. De Nederlandse boot was hard op weg naar goud, maar in de laatste honderd meter ging het helemaal fout: een enorme misslag van Keijser zorgde ervoor dat bijna alle snelheid eruit was. Valentina Rodini en Federica Cesarini pakten namens Italië ineens het goud, voor Laura Tarantola en Claire Bové uit Frankrijk, terwijl Nederland nog nét enkele centimeters voor de Britse boot eindigde.

Twee-zonder mannen
De Kroatische broers Martin en Valent Sinkovic domineerden de dubbel-twee en wonnen in Rio olympisch goud, daarna stapten ze over naar de twee-zonder en ook daar wonnen ze alles. In de finale waren de Sinkovicbroers ook 'gewoon' de beste en na het dubbel-tweegoud van Rio wonnen ze nu het twee-zondergoud. De Roemenen Marius Cozmiuc en Ciprian Tudosa pakten het zilver, voor de sensationele Denen Frederic Vystavel en Joachim Sutton, die pas sinds twee jaar op dit niveau aan het roeien zijn.

Niki van Sprang en Guillaume Krommenhoek gingen in de halve finales de mist in, door een probleem met een plotselinge golf en geen goede reactie daarop werd de A-finale gemist. In de B-finale lieten ze in elk geval zien wat ze konden: het Nederlandse duo sloot hun olympische optreden af met een overtuigende zege en dus een zevende plek in totaal.

Twee-zonder vrouwen
Met Grace Prendergast en Kerri Gowler had Nieuw-Zeeland de favorieten in huis en het duo sloeg al snel een gat. In de slotfase kwamen de verrassende Russinnen Vasilisa Stepanova en Elena Oriabinskaia echter sterk naar voren, maar het was net niet genoeg: goud voor Nieuw-Zeeland, voor het verrassende Russische zilver en brons voor Caileigh Filmer en Hillary Janssens uit Canada.

Lichte dubbeltwee mannen
In Rio was er zilver voor de Ier Paul O'Donovan en zijn broer Gary, dit keer zit hij in de boot met Fintan McCarthy. Dat ging bijzonder goed: het duo roeide naar een zeldzame Ierse gouden medaille, vlak voor het Duitse duo Jonathan Rommelmann/Jason Osborne. Op forse afstand pakten Stefano Oppo en Pietro Ruta namens Italië brons, de Belgen Niels van Zandweghe en Tim Brys werden vijfde.

Skiff vrouwen
Sophie Souwer had een kleine verrassing nodig om de finale te bereiken en dat zat er niet in: de Nederlandse werd vierde, waar een plek bij de top-3 nodig was om de finale te halen. Wel mag ze vrijdag roeien in de B-finale voor een zevende plek.