OS: Zuid-Koreanen laten in teamfinale op sabel weinig heel van ItaliŽ

Regerend wereldkampioen Zuid-Korea kwam in de teamfinale van het sabelschermen geen moment in de problemen tegen de Italianen, die met twee benauwde overwinningen de finale behaalden. Hongarije zegevierde in de strijd om brons, ondanks wonderbaarlijke comeback van Duitsland.

In de kwartfinales wisten Egypte en Iran het respectievelijk Zuid-Korea en Italië moeilijk te maken. De Iraniër Ali Pakdaman, die ook al imponeerde in het individuele toernooi, maakte in de laatste ronde elf punten en kwam daarmee net één punt tekort voor de overwinning. Zuid-Korea had nauwelijks grip op Mohab Samer, maar kon de andere Egyptenaren afdoende neutraliseren om de winst te behalen.

Halve finales
In de halve finale moest het Duitsland van Max Hartung het opnemen tegen de Zuid-Koreaanse sterrenselectie. Het werd een spannend duel, waarin Duitsland aanvankelijk op voorsprong kwam. In de vierde partij gaf Benedikt Wagner het echter weg tegen Bongil Gu. Dankzij Matyas Szabo wisten de Duitsers nog wel aan te haken, maar het was juist Szabo die in de laatste ronde geblesseerd uitviel. Zijn vervanger Richard Huebers verweerde zich kranig, maar kon niet voorkomen dat Zuid-Korea won.

De andere halve finale ging tussen Hongarije en Italië. Hongarije nam vroeg de leiding en leek zo naar de finale door te gaan, maar in de laatste drie rondes gooiden de Italianen het om. Aldo Montano won van Tamas Decsi, waarna Enrico Berre in zijn ronde tegen Szatmari Hongarije zelfs op een voorsprong bracht. Curatoli haalde in de laatste ronde de finaleplaats net binnen. Het werd 45-43.

Medailles
In de strijd om brons leek het Hongarije erg soepel te gaan. Alles duidde op een afmaakpartij. Geen van de Duitsers wist ook maar een pot te breken en bij het begin van de laatste ronde stonden de Hongaren daarom 40-26 voor. In deze ronde moest drievoudig olympisch kampioen Aron Szilagyi afrekenen met Hartung. De Duitser had echter een vliegende start en maakte al snel zes punten zonder enige tegentreffer te incasseren. Szilagyi kwam er soms tussen, maar Hartung bleef maar scoren. Een wonder leek werkelijkheid te worden toen Hartung Duitsland terugkreeg op 43-40. Maar toen scoorde Szilagyi de twee laatste punten om toch het brons voor Hongarije te veroveren.

In de finale kwamen de Italianen wederom snel op achterstand tegen de Zuid-Koreanen. Waar de Hongaren het in de halve finale weggaven, bleven de Zuid-Koreanen doordenderen. Pas in de vijfde ronde kwamen de Italianen op een totaal van tien punten. De strijd leek verloren en was dat ook. In de laatste partij haalde Sanguk Oh de winst zonder enige moeite over de streep. Zuid-Korea, dat ook in 2012 de Olympische Spelen op dit in 2016 niet georganiseerde onderdeel won, haalde zo op comfortabele wijze het goud.