OS: Rugbyers Fiji weer olympisch kampioen sevens

Net als bij het olympisch debuut van het rugby sevens in Rio de Janeiro heeft Fiji op de Olympische Spelen het goud veroverd. In Tokyo was de ploeg in de finale een maat te groot voor Nieuw-Zeeland, dat de pure snelheid van de eilanders simpelweg niet bij kon houden.

Meli Derenalagi zette Fiji na een dikke minuut al op voorsprong, niet veel later was het Sireli Maqala die van een verdedigende blunder profiteerde en de score verdubbelde. Scott Curry deed namens de All Blacks Sevens wel iets terug, maar Jiuta Wainiqolo rende de volgende try alweer over de lijn.

Dankzij Sione Molia, die uit de verdediging wist te ontsnappen, deed Nieuw-Zeeland nog wat terug, maar Fiji had er in de slotminuten genoeg van: Asaeli Tuivuaka werkte de volgende try binnen, Waisea Nacuqu bracht met een penalty goal de 27-17 eindstand op de borden en dus was het goud een feit.

De strijd om brons ging tussen Groot-Brittannië en Argentinië, waarbij Ben Harris binnen een halve minuut de Britten met een try op voorsprong zette. Lautaro Bazan en Marcos Moneta draaiden het in de eerste helft om naar een Argentijnse voorsprong, Ollie Lindsay-Hague trok de stand weer gelijk. Ignacio Mendy ontsnapte kort daarop echter en hielp Argentinië naar 17-12, wat ze vol wisten te houden voor het brons.