OS: Weer dominant Chinees gewichthefgoud, Indonesiër verrast

Op de Olympische Spelen in Tokyo heeft China alweer de vierde gouden medaille in het gewichtheffen gewonnen. Woensdag was het raak bij de mannen tot 73 kilogram, waarmee China op drie uit drie staat bij de mannen - zaterdag volgt in principe de vierde en laatste.

Regerend olympisch- en wereldkampioen Shi Zhiyong was de torenhoge favoriet en maakte het meer dan waar. Bij het trekken opende hij met een geslaagde poging op 158 kilogram, gelijk al meer dan wie dan ook in drie pogingen omhoog kreeg. Shi deed er met 163kg en 166kg zelfs nog een schep bovenop. De Venezolaan Julio Mayora volgde met 156 kilo, Marin Robu uit Moldavië tilde 155kg omhoog en de Bulgaar Bozhidar Andreev stond op 154kg.

Bij het stoten was vooral de strijd om zilver spannend, want nadat Shi 188kg boven het hoofd tilde was het wat goud betreft wel gedaan. Zijn poging op 192kg ging niet goed, op 198kg lukte het hem wel en met een totaalgewicht van 364 kilogram verbeterde zelfs het wereldrecord waarmee hij in 2019 de wereldtitel pakte.

Mayora opende met 186kg, waarmee hij op gelijke hoogte kwam met Rahmat Erwin Abdullah. De jonge Indonesiër kwam 's ochtends vroeg in actie in de B-divisie en noteerde met 152kg en 190kg een totaal van 342kg, waarmee een medaille niet onmogelijk was. Dat bleek, want nadat Mayora 190kg omhoog tilde ging hij over Abdullah heen, maar de anderen faalden allemaal bij hun pogingen om de Indonesiër van het podium te stoten.

Andreev begon met 184kg, maar ging daarna twee keer de mist in. Karem Ben Hnia had met 190kg brons kunnen pakken, maar de Tunesiër ging ook twee keer de mist in en werd zesde. Plek vier was voor de Albaniër Briken Calja, die 190kg wél omhoog kreeg, maar met zijn totaal van 341kg twee kilo tekort kwam om Abdullah van het brons af te houden.