Onderzoekscommissie hoort politieagenten over bestorming Capitool

Afranselingen, schoppen, doodsangsten: tijdens de eerste hoorzitting van de onderzoekscommissie naar de aanslag op het Amerikaanse Capitool op 6 januari vertelden verschillende politieagenten hun ervaringen over de bestorming. Een van de functionarissen, Aquilino Gonell, zei tijdens de vergadering van de House Committee dat hij dacht dat hij die dag in januari zou sterven. Hij beschreef het uitbreken van geweld "als iets uit een middeleeuws strijdtoneel".

De agenten moesten zich met hand en tand verdedigen tegen de gewelddadige menigte. Ze zijn geslagen en geschopt, mishandeld met hamers en stokken en met chemicaliën bespoten. Aanhangers van de toenmalige Amerikaanse president Donald Trump bestormden op 6 januari het Amerikaanse congres in Washington. Vijf mensen kwamen hierbij om het leven, onder wie een politieagent.

De ongekende aanval op het hart van de Amerikaanse democratie veroorzaakte een schok, zowel nationaal als internationaal. Trump moest vanwege de aanslag een afzettingsprocedure tegemoet zien omdat hij eerder zijn aanhangers had opgehitst in een toespraak. Aan het einde van het proces werd de Republikein echter vrijgesproken. De commissie in het Congres moet de achtergrond van de aanslag onderzoeken.

Nog onder behandeling
Gonell meldde tijdens de hoorzitting dat hij eerder in het Amerikaanse leger had gediend in de oorlog in Irak. Maar tijdens de bestorming op 6 januari was hij banger dan tijdens zijn hele missie in Irak. Hij liep verschillende verwondingen op en is hiervoor nog steeds onder behandeling. "Meer dan zes maanden later probeer ik nog steeds te herstellen van mijn verwondingen", zei de Capitol-politieagent, die tijdens zijn getuigenis verschillende keren in huilen uitbarstte. Daarnaast is er nog de psychologische impact van het gebeuren.

"Voor de meeste mensen duurde 6 januari een paar uur, maar voor degenen die er middenin zaten, is het nooit gestopt." De aanval veroorzaakte een blijvend trauma. Politieagent Michael Fanone zei tijdens de bijeenkomst dat hij is vastgebonden, geslagen, verdoofd met een verdovingsgeweer en tegelijkertijd voor verrader uitgescholden. Op dat moment dacht hij "dat ik gevierendeeld zou worden of met mijn eigen wapen zou worden doodgeschoten", zei de politieagent uit Washington. "Ik dacht aan mijn vier dochters die hun vader zouden kunnen verliezen."

Ook de zwarte officier Harry Dunn van de Capitol Police beschreef hoe de aanvallers allerlei voorwerpen - zoals vlaggenmasten of delen van metalen fietsenrekken - als wapens gebruikten tegen de politieagenten en hen tot bloedens mishandelden. Zelf was hij meerdere keren beledigd met het N-woord. Dit was hem als politieagent bij het Capitool nog nooit overkomen.

"Bijna succesvol"
"Deze relschoppers waren georganiseerd. Ze waren klaar voor de strijd, en ze stonden op het punt om successen te behalen", zei commissievoorzitter en democratisch parlementslid Bennie Thompson. Tijdens de hoorzitting is meerdere keren videomateriaal getoond van het geweld gedurende de bestorming van het Capitool, onder meer afkomstig van de bodycams van de politieagenten.

De oprichting van de onderzoekscommissie heeft geleid tot een verhitte politieke controverse tussen Republikeinen en Democraten. Republikeinen hebben zich verzet tegen de oprichting van een dergelijk orgaan, met het argument dat de aanslag elders al voldoende werd onderzocht. 

In mei verhinderden de Republikeinen in de Senaat aanvankelijk de oprichting van een onafhankelijke onderzoekscommissie naar de bestorming van het Capitool. De Democraten besloten toen om op eigen kracht een onderzoeksorgaan in de Tweede Kamer op te richten, waar ze een meerderheid hebben. De Democratische voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi, maakte de Republikeinse leiding boos door twee Republikeinse parlementsleden – namelijk bewezen Trump-critici – naar de commissie te halen en tegelijkertijd twee Republikeinse parlementsleden die loyaal zijn aan Trump een zetel in de commissie te weigeren.