OS: Geen medaille voor Gal en Minderhoud; dressuurgoud voor Duitsland

Edward Gal en Hans Peter Minderhoud hebben woensdag geen medaille weten te veroveren in de olympische dressuurfinale in Tokio. De 51-jarige Gal was van de twee Nederlanders wel het dichtst bij een medaille. Hij noteerde op zijn paard Total US een score van 84,15 procent, die goed was voor de zesde plaats. Daarmee kwam hij ruim vier procentpunt tekort voor een plak.

Gal reed met Total US, nakomeling van Totilas, dezelfde kür als waar hij in 2010 met Totilas wereldkampioen werd. Het wonderpaard blijkt de juiste genen aan zijn zoon Total US te hebben doorgegeven. Gal kijkt uit naar de toekomst met het jonge paard. "We gaan voor het hoogst haalbare, de kwaliteit is er. Het gaat om de combinatie en ik denk dat dit misschien wel een gouden combinatie is", durfde Gal na afloop van de finale wel te stellen.

Minderhoud moest zich met zijn paard Dream Boy tevredenstellen met een twaalfde plaats. De 47-jarige Zeeuw kreeg van de jury een score van 80,68 procent. De Duitse Jessica von Bredow-Werndl pakte het goud met een grandioze kür, haar landgenoot Isabelle Werth het zilver en Charlotte Dujardin uit het Verenigd Koninkrijk werd derde. De Bredow-Werndl maakte haar olympische debuut en betoverde de jury met haar kür op muziek van de film La La Land. Ze kreeg maar liefst een score van 91,732 procent van de jury en zette daarmee de toon voor haar concurrenten. Isabell Werth, de grand dame van het dressuur, kon niet tippen aan haar score (89,657%).