OS: Waterpolosters boeken belangrijke overwinning op Spanje

De Nederlandse waterpolodames hebben hun eerste broodnodige overwinning op het waterpolotoernooi behaald. In een bloedstollende wedstrijd was Nederland vicewereldkampioen met 14-13 (2-3, 3-2, 3-2, 6-6) nipt te sterk. Na een verrassende nederlaag van de grote favoriet Verenigde Staten in de andere groep eerder op de dag was een overwinning op Spanje nodig om een kans op een top 2 plek in de groep vast te houden om zo de VS te kunnen ontlopen.

Gedurende de wedstrijd was er geen moment dat één van de ploegen echt de overhand had. In tegenstelling tot de wedstrijd tegen Australië had Nederland ditmaal een zeer sterke verdediging, maar aanvallend had de ploeg van Arno Havinga meer moeite om voorbij de Spaanse verdediging te komen. Uiteindelijk gaf de grote trefzekerheid in overtalsituaties voor Nederland de doorslag: van de 14 doelpunten werden er 8 gescoord uit de in totaal 9 overtalsituaties, terwijl Spanje maar 4 uit de 7 overtalsituaties in het Nederlandse doel wist te krijgen.

Nederland staat nu vierde in groep A, met een wedstrijd minder dan Canada en Spanje. Australië gaat dankzij de Spaanse nederlaag aan de leiding in de groep en heeft net als Nederland nog een wedstrijd te spelen tegen het zwakke Zuid-Afrika. Australië en Spanje treffen elkaar aankomende vrijdag, een wedstrijd die voor Nederland gaat uitmaken of een plek in de top 2 een realistische mogelijkheid blijft. Nederland speelt die dag om 7:00 tegen Zuid-Afrika de wedstrijd om het doelsaldo.