Rechtbank Ecuador trekt staatsburgerschap van Julian Assange in

Een rechtbank heeft het Ecuadoraanse staatsburgerschap van Wikileaks-oprichter Julian Assange ingetrokken. Toen de geboren Australiër in 2017 het staatsburgerschap kreeg, zijn er administratieve fouten gemaakt, meldt de krant "El Comercio", daarbij verwijzend naar een administratieve rechtbank in de hoofdstad Quito. De advocaat van Assange, Carlos Poveda, kondigde aan in beroep te gaan tegen de beslissing in eerste aanleg.

Assange wacht momenteel in de maximaal beveiligde Belmarsh-gevangenis in Londen op een beslissing over het uitleveringsverzoek van de Amerikaanse regering. De Verenigde Staten beschuldigen hem ervan samen met klokkenluider Chelsea Manning geheim materiaal van Amerikaanse militaire operaties in Irak en Afghanistan te hebben gestolen en op het internetplatform Wikileaks te hebben gepubliceerd. Hierdoor kwamen in veel landen de levens van informanten in gevaar. Als hij in de VS wordt veroordeeld, riskeert hij een lange gevangenisstraf.

Assange vluchtte in 2012 naar de ambassade van Ecuador in Londen voordat hij werd uitgeleverd. Daar kreeg hij asiel en in 2017 kreeg hij het Ecuadoraanse staatsburgerschap. De regering van het Zuid-Amerikaanse land was destijds van plan om Assange een diplomatieke status te verlenen en hem zo veilig uit de ambassade te krijgen. Later waren er echter spanningen tussen Quito en Assange. De Ecuadoraanse regering heeft de asielstatus in 2019 ingetrokken en Assange werd gearresteerd door de Britse politie wegens het schenden van de voorwaarden voor borgtocht.