OS: Revanche voor Van Vleuten met prachtige gouden medaille in tijdrit, brons Van der Breggen

Annemiek van Vleuten heeft olympisch goud veroverd in het tijdrijden. De Nederlandse was in de tijdrit over 22,1 kilometer duidelijk te sterk voor haar concurrentes en won met een kleine minuut voorsprong. Anna van der Breggen pakte met brons nog een medaille voor Nederland.

Na de teleurstellende wegrace bij de vrouwen, waar was gerekend op goud, konden de Nederlandse dames revanche nemen in de tijdrit. Al bij het eerste tussenpunt was duidelijk dat Van Vleuten de snelste onderweg was en gedurende de tijdrit liep ze alleen maar uit. Van der Breggen moest genoegen nemen met een bronzen medaille. De wereldkampioene in dit onderdeel gaf meer dan een minuut toe op Van Vleuten. Het zilver was voor de Zwitserse Marlen Reusser.

Voor Van Vleuten een prachtige manier om de Olympische Spelen af te sluiten. Op de OS van 2016 kwam ze hard ten val en zag haar kansen in rook opgaan. In de wegrit van afgelopen Spelen dacht ze even dat ze goud won, maar dankzij slechte communicatie wist ze niet dat de Oostenrijkse Anna Kiesenhofer nog vooraan reed.