OS: Van Dijke pakt brons, einde herkansingen voor van 't End

Noel van 't End heeft zijn partij in de eerste ronde van het judotoernooi gemakkelijk gewonnen. Zijn tegenstander, een San Marinese laagvlieger, lag al na 30 seconden op zijn rug: Ippon.

Sanne van Dijke won even later ook haar partij op ippon, tegen een iets sterekere tegenstandster. Alsnog ging het vrij goed, na anderhalve minuut was er ippon en ook dat was dus snel klaar. Van Dijke staat nu al in de kwartfinale en mag dus sowieso uitkomen in de middagsessie.

Update 08:03

Van Dijke heeft ook de kwartfinale gewonnen. Het ging moeizaam en leek zelfs even mis te gaan door een goedkope waza-ari voor haar Italiaanse tegenstandster, maar na ingrijpen van de videoscheidsrechter bleek dat van Dijke zelf ook iets eerder al een waza-ari had gescoord. Uiteindelijk wist van Dijke in de golden score alsnog een ippon te scoren, en zo was de halve finaleplaats een feit.

Van 't End moest eerst proberen om ook in die kwartfinale te komen. Na een pittige partij tegen de Fransman Clerget won hij na een waza-ari in de golden score in een partij die beide kanten op kon. In de kwartfinale ging het echter mis, van 't End was een klap minder dan zijn Turks-Sloveense tegenstander Zgank. Hij kon geen vuist maken, en verloor uiteindelijk door teveel passiviteit op drie straffen. Hij kan nog wel herkansen voor brons. 

Update 11:13

Van Dijke is er niet in geslaagd om de halve finale op het Olympisch judotoernooi te winnen. De judoka, die hier als eerste geplaatst was, kon de wedstrijd tegen Michaela Polleres niet naar zich toe trekken. Ze nam het initiatief, maar werd vaak ook overgenomen en een van die overnames was goed voor waza-ari. Succesvolle aanvallen zaten er tegen de Oostenrijkse helaas niet in, en dus is de kans op goud voorbij. Ze zal over een half uur aantreden in de strijd om brons.

Update 11:37

Noel van t End is helemaal klaar. Hij verloor in een zeer passieve partij tegen de Hongaar Toth, die een waza-ari scoorde in wat bijna de enige actie van de wedstrijd was. Van 't End kreeg het niet voor elkaar om echt aanvallen in te zetten, en één moment van onachtzaamheid was voldoende om hem uit het toernooi te krijgen. Er komt dus geen kans op brons voor hem.

Update 12:43

Het is gelukt om brons te behalen op de tatami in het Budokan - Sanne van DIjke had opnieuw een extreem slopende partij nodig, maar wist uiteindelijk de Duitse tegenstander op haar rug te werpen voor een Ippon na maar liefst tien minuten. Het is de eerste judomedaille, maar belangrijker is nog dat het al de achtste medaille is op deze dag, en dat is een nieuw record. Nog nooit haalde Nederland zoveel Olympisch eremetaal op één dag.