OS: Favorieten Titmus en Milak eerste gouddelvers zwembad

Ariarne Titmus heeft de eerste finale van de zwemnacht in Tokyo gewonnen. De grote favoriete won de race in een Olympisch Record. De Hong Kongse Siobhan Haughey lag na 100 meter voor, maar in de derde baan kwam Titmus al opzetten. Haughey kon de aanval niet afslaan, maar was wel de beste van de rest van het veld. Katie Ledecky werd verwacht in een tweestrijd met Titmus, maar lukte het niet om hier de medaille te pakken. Ze wist Penny Oleksiak net niet meer terug te halen en zo pakte de Canadese het brons.

Voor de eerste finales mochten de mannen eerst de halve finales op het koningsnummer zwemmen. De 100 meter vrij werd door Caeleb Dressel in 47.23 afgelegd, maar de erg wisselvallige Kliment Kolsenikov was vandaag snel met 47.11 en mag zo morgen in baan 4 zwemmen. Daarachter zat het dicht bij elkaar, waardoor bijvoorbeeld Zach Apple de finale moest missen.

Het tweede goud van de nacht was voor Krzystof Milak. Dit was geen verrassing, hij kan vaak een slordige drie seconden rapper dan de rest van het veld. Chad Le Clos en Federico Burdisso probeerden het nog, maar de Afrikaan en de Italiaan konden na 100 meter toch echt niet meer mee. De Japanner Honda had het in de eerste 100 meter rustig aan gedaan en gooide daarna pas de motor aan, met zijn goede eindsprint werd hij tweede. Achter Honda kon Burdisso nog de derde plaats halen.