OS: Turnsters VS na afhaken Biles verslagen door Russische ploeg

Het turnen op de Olympische Spelen in Tokyo is voor de Amerikaanse vrouwen wat de landenwedstrijd betreft uitgelopen op een klein drama. De ploeg was de grote favoriet voor het goud, maar werd verslagen door de Russische ploeg.

Superster Simone Biles begon met een voor haar doen slechte sprong, waarbij ze niet lekker terecht kwam. Vervolgens was een opvallend beeld te zien: Biles leek er de brui aan te geven en dat was inderdaad het geval. Dé Amerikaanse superster van de Spelen, in Rio goed voor vier keer goud, bleek mentaal bepaald niet goed in haar vel te zitten en wilde - zonder haar hoofd er goed bij te hebben - geen blessures riskeren, dus stopte ze er mee.

Zonder Biles moesten Jordan Chiles, Sunisa Lee en Grace McCallum het opnemen tegen Rusland, wat - vooral door matige Russische optredens - op de balk prima ging. Aan de brug met ongelijke leggers, veruit het sterkste toestel van Rusland, lieten ze wat punten liggen, maar vooral op vloer ging het fout.

Chiles ging bij één van haar sprongseries onderuit en verloor zo veel punten, terwijl de Russinnen nergens grote fouten maakten. Lilia Akhaimova, Viktoria Listunova, Angelina Melnikova en Vladislava Urazova turnden het goud vervolgens binnen, de VS moest genoegen nemen met zilver - hoewel eerlijkheid gebiedt te zeggen dat het maar de vraag is of een sterke vloeroefening van Biles genoeg was geweest voor goud, ze had dan ook op balk goed moeten scoren.

De strijd om brons was eveneens spannend en werd gewonnen door Groot-Brittannië, met Alice Kinsella, Amelie Morgan en de jonge tweeling Jennifer en Jessica Gadirova. Italië, Japan en Frankrijk grepen allemaal net naast de medailles, China stelde hevig teleur met de zevende plek en België werd achtste.