OS: Taekwondotoernooi afgesloten, medaille Noord-MacedoniŽ

Op de Olympische Spelen in Tokyo is het taekwondotoernooi alweer tot een einde gekomen. De vierde en laatste dag met actie was zoals gebruikelijk de dag van de zwaargewichten: de vrouwen boven de 67kg en de mannen boven de 80kg.

Vrouwen +67kg
Milica Mandic staat al jaren aan de top: in 2012 won ze olympisch goud in Londen, in 2017 werd ze wereldkampioene en ze behoorde nog altijd tot de favorieten. De Servische opende met zeges op de Keniaanse Faith Ogallo en de Poolse Aleksandra Kowalczuk, waarna de taaie Franse juniorenwereldkampioene Althéa Laurin in een spannend gevecht met 7-5 verslagen werd.

In de finale stond Mandic tegenover de Zuid-Koreaanse Lee Da-bin. De regerend wereldkampioene in de klasse tot 73kg versloeg eerst de lastige Ivoriaanse Aminata Traoré, waarna de Dominicaanse Katherine Rodriguez verslagen werd. In een ware kraker was ze drievoudig wereldkampioene in de zwaargewichtklasse Bianca Walkden uit Groot-Brittannië nét de baas: 25-24.

De finale werd iets minder spectaculair en was vooral tactisch. Mandic was de gehele finale net iets beter en in de slotfase maakte ze het definitief af: 10-7. Brons was er na winst op Traoré voor de jonge Laurin, terwijl Walkden zich in elk geval revancheerde door Kowalczuk te verslaan in de strijd om het tweede brons.

Mannen +80kg
In Rio ging er historisch zilver naar de Nigerees Abdoul Razak Issoufou, maar de boomlange Afrikaan kon het dit keer niet bolwerken: in een West-Afrikaans onderonsje sneuvelde hij in ronde één tegen de Ivoriaan Seydou Gbané. Wereldtopper en medefavoriet In Kyo-don uit Zuid-Korea ontsnapte in de eerste ronde: de 19-jarige Afghaan Farzad Mansouri klopte hem bijna, maar gaf het in de laatste seconden weg.

De Russische wereldkampioen (-87kg) Vladislav Larin maakte het wél waar: hij klopte Pita Taufatofua, de ietwat kansloze olie- en langlaufact uit Australië, uitkomend voor Tonga, en was daarna de Sloveen Ivan Trajkovic ruim de baas. De Chinees Sun Hongyi was de volgende die er aan moest geloven (30-3), waarna hij in de finale een zeer verrassende naam tegenover zich had staan.

Dejan Georgievski uit Noord-Macedonië schakelde eerst zeer verrassend de Cubaanse wereldkampioen Rafael Alba uit, waarna hij Gbané klopte én wist te stunten tegen In: 12-6. In de finale was Larin wel simpelweg een niveau beter en de Rus won met 15-9 dan ook het goud, hoewel Georgievski wel blij was met Noord-Macedonië's tweede olympische medaille ooit, na worstelbrons in 2000.

In de eerste strijd om brons wist In af te rekenen met Trajkovic, terwijl Alba met 5-4 net te sterk was voor Sun.

Het taekwondo heeft wederom laten zien hoe enorm internationaal de sport is: met acht gewichtsklasses waren er 32 medailles te verdelen, die gingen naar 21 verschillende landen en alleen de Russen wonnen meer dan één keer goud - twee stuks.