OS: Chinese tieners duiken met overmacht naar synchroongoud op platform

Het derde van de vier synchroononderdelen bij het schoonspringen op de Olympische Spelen heeft niet geheel verrassend goud opgeleverd voor China. Net als in 2000, 2004, 2008, 2012 en 2016 won het land goud op het 10-meterplatform bij de vrouwen en zoals meestal gebeurde dat met twee tieners.

De 15-jarige Chen Yuxi en de 17-jarige Zhang Jiaqi zijn een stuk meer ervaren dan hun leeftijd doet vermoeden: twee jaar geleden pakte het duo al de wereldtitel. In Tokyo stond er simpelweg geen enkele maat op de twee tieners, die nagenoeg perfect sprongen en in alle vijf ronden met afstand de beste score lieten noteren.

De totaalscore van 363,78 punten voor de Chinese dames werd door niemand benaderd, maar iemand moest het zilver pakken. Het Canadese duo Meaghan Benfeito/Caeli McKay leek dat te doen, maar de vierde sprong mislukte volledig en zij eindigden zelfs pas als vierde.

De Amerikaanse dames Jessica Parratto en Delaney Schnell kwamen gedurende de wedstrijd van plek zeven naar voren en kaapten met een dijk van een slotsprong met 310,80 punten het zilver weg. Brons was voor Mexico: Gabriela Agundez en Alejandra Orozco eindigden met 299,70 punten nét voor Canada.

Het thuisduo Matsuri Arai en Minami Itahashi was ontroostbaar: na vier sprongen stonden ze op de derde plek, maar de laatste sprong mislukte - weg medaille, het werd een zesde plek.