OS: China schiet dubbel goud binnen in gemengde teamwedstrijden

Als sportbond loop je tegenwoordig ernstig achter als je geen gemengde wedstrijden in je repertoire hebt zitten, op welke manier dan ook. Ook schietsportbond ISSF moest er aan geloven: drie mannenonderdelen werden op de Spelen vervangen door gemengde onderdelen.

10m luchtpistool
Dinsdag werden op twee van die onderdelen de eerste gouden medailles ooit vergeven, te beginnen met het 10-meter luchtpistool. De finale ging tussen het Chinese duo Jiang Ranxin en Pang Wei - winnaar van individueel olympisch goud in Beijing 2008 - en de Russen Artem Chernousov en Vitalina Batsarashkina, de winnares van individueel goud in Tokyo.

De wedstrijden worden geschoten in sets, waarbij elke schutter steeds één keer schiet. Het duo met de beste score wint de set en pakt twee punten, zestien punten levert winst in de wedstrijd op. De Russen kwamen op een 8-4 voorsprong, maar China sloeg terug en kwam op 8-8. Jiang en Pang pakten een voorsprong, maar gaven die weer weg: 14-14 en dus was een beslissende set nodig.

In die set schoot Jiang 10,7 en Pang 10,1 punten, Batsarashkina deed met 10,5 prima mee...maar Chernousov kon het niet aan: 9,8 punten en daarmee won China de set én de wedstrijd. De strijd om brons werd gewonnen door Olena Kostevych en Oleh Omelchuk uit Oekraïne, die de Serviërs Zorana Arunovic en Damir Mikec met 16-12 versloegen.

10m luchtgeweer
Ook hier had China een zeer sterk team: individueel olympisch kampioene Yang Qian en de winnaar van het brons, Yang Haoran. Zij speelden tegen de Amerikanen Mary Tucker en Lucas Kozeniesky, die sterk begonnen, maar het in de slotfase niet konden bolwerken. Met 10,4 en 10,7 tegenover 9,8 en 10,0 maakten Yang en Yang het vervolgens af: 17-13.

Het brons ging in een vrij eenzijdige wedstrijd naar de Russen Yulia Karimova en Sergey Kamenskiy, die een flinke maat te groot waren voor de Zuid-Koreanen Kwon Eun-ji en Nam Tae-yun.