OS: Franssen verliest in bronzen finale, De Wit al eerder exit op judotoernooi

Judoka Juul Franssen heeft haar eerste wedstrijd op het judotoernooi gewonnen. De Nederlandse speelde een prima partij tegen de Servische Anja Obradovic en won na een waza-ari en een houdgreep van 10 seconden. 

De judoka moet nu nog 1 wedstrijd winnen om met de kwartfinale kans te maken op de herkansingen. Aangezien de topfavoriete in een mogelijke kwartfinale zeer waarschijnlijk wacht, lijkt dit het hoogst haalbare. Eerst moet ze zien te winnen van de Australische Katharina Haecker.

Update 05:25

Ook judoka Frank de Wit is door naar de beste 16. Hij won ook na een waza-ari en een houdgreep na ongeveer een minuut van een laagvlieger uit Amerikaans Samoa. Voor hem wacht de Duitser Dominic Ressel.

Update 05:51

Juul Franssen had het moeilijk tegen de Australische Haecker, maar heeft wel weten te winnen en is nu kwartfinalist. Haecker had in de eerste helft van de reguliere tijd de overhand, maar Franssen draaide steeds goed weg bij potentiele scores. Wel moest Franssen twee straffen slikken. In het tweede deel van de partij wist Franssen het de Australische af en toe lastiger te maken en kwam bijna tot een score. Het leek af te stevenen op golden score.

Echter, op vijftien seconden van het eind wist Franssen toch nog een score te maken. De Australische had een moment van onachtzaamheid en Franssen strafte dit mooi af. Hierdoor mag Franssen inderdaad tegen de Franse topfavoriete Agbegnenou. De kans op verlies is daar zeer aanwezig, maar dan heeft Franssen in ieder geval nog uitzicht op brons doordat er vanaf verlies in de kwartfinale mag worden herkanst.

Update 06:53

Zojuist zijn beide judoka's nogmaals in actie gekomen. Eerst was Franssen zoals verwacht kansloos tegen Agbegnenou, die simpelweg veel sterker was en op waza-ari won. Zij krijgt nog een laatste mogelijkheid in de herkansingen. Twee keer winst betekent brons. De Wit moest daarna, maar verloor na golden score ook. Hij werd overgenomen en viel op zijn achterwerk, maar gebruikte zijn handen om een verdere val op zijn rug te breken: waza-ari. Hierdoor is het toernooi voor De Wit toch verrassend vroeg voorbij.

Update 10:22

Nederland heeft na Tsjakadoea een tweede judoka die een wedstrijd om een medaile mag spelen op het Olympisch judotoernooi: Juul Franssen heeft de eerste jerkansing gewonnen en mag nu strijden om brons. Ze had zeker niet de overhand tegen haar Braziliaanse opponent en had zelfs kans op een derde straf, maar uiteindelijk was een goede aanval waarbij een houdgreep mogelijk was beslissend. De wedstrijd om brons zal gespeeld worden over een klein uurtje tegen de Italiaanse Centracchio.

Update 12:00

Franssen is er niet in geslaagd de bronzen finale te winnen. Centracchio won uiteindelijk door drie strafjes voor de Nederlandse. Franssen kwam er niet aan te pas in de wedstrijd en verdiende de strafjes omdat ze nauwelijks aanvallen in wist te zetten. Op de grond was ze wel sterker, maar het ontbrak aan explosiviteit in de veegtechnieken.