OS: Rus trapt olympisch goud binnen in taekwondotoernooi, KroatiŽ pakt ook goud

Het was in Tokyo alweer tijd voor de voorlaatste dag van het taekwondotoernooi op de Olympische Spelen. De vrouwen tot 67 kilogram en de mannen tot 80 kilogram kwamen in actie, met hier en daar weer wat mooie verrassingen.

Vrouwen -67kg
De Britse Lauren Williams opende met een technische knockout tegen Malia Paseka uit Tonga, die duidelijk op een iets te hoog niveau actief was. In een spannende strijd moest de Egyptische Hedaya Wahba eraan geloven, waarna Williams in de halve eindstrijd afrekende met de Ivoriaanse Ruth Gbagbi.

In de finale ontmoette ze de Kroatische Matea Jelic, die opende met winst op Julyana Al-Sadeq uit Jordanië en de Braziliaanse Milena Titoneli. De Amerikaanse Paige McPherson was de volgende die voor de bijl ging tegen het Kroatische geweld en zo stond een fraaie finale klaar.

In die eindstrijd ging het volledig gelijk op tot aan de laatste seconden. Daarin maakte Jelic met een rake trap het verschil: met 25-22 kroonde ze zich tot olympisch kampioene. Net als in Rio won Gbagbi brons, dit keer door Titoneli te verslaan. McPherson verloor de strijd om het andere brons met 17-6 tegen Wahba, die óók vijf jaar eerder al brons won.

Mannen -80kg
Na de Spelen in Rio kwam de Rus Maksim Khramtsov behoorlijk indrukwekkend richting de top en in Tokyo was hij uitermate sterk. Faysal Sawadogo uit Burkina Faso ging er met 13-6 aan, maar daarna sneuvelden de Kroaat Toni Kanaet en de Egyptenaar Seif Eissa met 22-0 en 13-1.

De andere helft van het schema was van Saleh Al-Sharabaty uit Jordanië, die de Noor Richard Ordemann (5-4) en de Marokkaan Achraf Mahboubi (17-15) klopte. Vervolgens was hij te sterk voor de ervaren Oezbeek Nikita Rafalovich (13-11), maar in de finale was Khramtsov toch echt te sterk: 20-9.

Kanaet klopte Rafalovich in een mooi gevecht om brons met 24-18, terwijl Eissa de tweede Egyptische medaille in een half uur tijd binnen trapte door Ordemann met 12-4 te verslaan.

Cheick Sallah Cissé, die in Rio voor historisch Ivoriaans goud zorgde, vloog er in de eerste ronde al uit tegen Mahboubi.