OS: Eerste goud ooit voor Filipijnen na gewichthefstunt

De vierde gouden medaille in het gewichtheffen is vergeven tijdens de Olympische Spelen in Tokyo. De vrouwen tot 55 kilogram streden maandag om de titel, wat de vierde voor China had moeten worden.

Wereldkampioene Liao Qiuyun was de topfavoriete, maar begon met het trekken al met een relatief matige 92 kilogram. Die lukte wel soepel, waarna ook 95 en 97 kilogram omhoog gingen, maar ook de Filipijnse Hidilyn Diaz was op de afspraak: de vicekampioene van Rio tilde 97kg op in haar tweede beurt, een poging op 99kg mislukte.

Bij het stoten ontstond een strijd om goud tussen Liao en Diaz, die elkaar afwisselden. Met 118kg kwam de Chinese op een totaal van 215kg, Diaz ging er met 119kg overheen. Liao antwoordde met 123kg en weer tilde Diaz er één kilo bij in haar tweede beurt.

Liao had maar één keuze: 126kg moest omhoog en dat lukte, waarna het afwachten was. Diaz had één poging om met 127 kilogram historie te schrijven en dat deed ze: de Filipijnse stootte het gewicht boven haar hoofd en won met 224kg als totaalgewicht het allereerste olympische goud ooit voor de Filipijnen, dat sinds de eerste twee bronzen medailles in Amsterdam 1928 was blijven steken op drie keer zilver en zeven keer brons.

Het brons was met een totaal van 213kg (90 + 123) voor de Kazachse Zulfiya Chinshanlo, die in Londen in 2012 één van de vier Kazachse winnaars van olympisch gewichthefgoud was...wat een paar jaar later weer ingeleverd mocht worden om de welbekende redenen. Chinshanlo bleef de jonge Oezbeekse Muattar Nabieva net voor: met 98 en 114 kilo kwam zij één kilo tekort.