OS: Pozdniakova treedt in voetsporen vader met goud op sabel

In een Russische zusterstrijd wist Pozdniakova de favoriet Velikaya af te schudden. In de strijd om brons denderde de Française Manon Brunet over Anna Marton heen.

Bij de dames op sabel werd Olha Kharlan, bovenaan de wereldranglijst, al in de eerste ronde verslagen door de Chinese Yang Hengyu. Een andere grote verrassng kwam vanuit Zaynab Dayibekova. De 18-jarige Oezbeekse moest zelfs nog een voorronde schermen, maar denderde door tot de kwartfinale door onder meer Shao Yaqi, vierde op de wereldranglijst, te verslaan. In die kwartfinale bleek de Hongaarse Anna Marton echter te sterk.

Halve finale

In de halve finale moest de Russische Sofia Pozdniakova beginnen tegen de Française Manon Brunet. Pozdniakova ging met voorsprong de rust in, maar Brunet volgde goed. De tweede helft had eigenaardige momenten. Steeds weer begonnen de dames te vroeg, waardoor ze kaarten opstapelden. In het verzorgdere spel daarna wist de Russin de overwinning binnen te slepen.

Sofiya Velikaya mocht het daarna opnemen tegen Hongaarse Anna Marton. Marton kwam aanvankelijk op voorsprong, maar de Russin, die op de vorige twee Olympische Spelen zilver won, kwam terug. De eerste helft ging gelijk op. In de tweede helft maakte Velikaya echter het verschil. Al snel bouwde ze een voorsprong op, die ze niet meer weggaf.

Medailles

In de strijd om brons kwam Brunet al snel op een grote voorsprong: 0-5. Hoewel Marton uiteindelijk voor rust nog twee punten wist te scoren, breidde Brunet haar voorsprong verder uit. Na rust ging Brunet door waarmee ze bezig was. Zonder Marton enige hoop te bieden, schoot ze door naar brons. Brunet won met 15-6.

De finale tussen Pozdniakova en de favoriet Velikaya begon spannend. Velikaya kwam voor, maar gaf de voorsprong voor rust weer weg. Na rust schoot Pozdniakova er zelfs voorbij. Deze voorsprong wist ze gestaag uit te breiden zonder dat Velikaya op enig moment een degelijke kans maakte op een comeback. Zo walste Pozdniakova in de tweede helft over Velikaya heen. Na de partij vierden de Russinnen de twee medailles echter gebroederlijk samen, geheel in de geest van de olympische traditie. Opmerkelijk is trouwens dat Pozdniakova’s vader ook ooit olympisch kampioen was. In 1996 won Stanislav Pozdniakov goud op sabel in Atlanta. Nu is zijn dochter hem daarin gevolgd.