OS: Degenschermer Verwijlen weer vroeg eruit

Ook bij zijn vierde Olympische Spelen is het de Nederlandse degenschermer Bas Verwijlen niet gelukt ver te komen in het toernooi. Tegen de Koreaan Kweon weet hij na aanvankelijke moeite te winnen, maar Romain Cannone blijkt een brug te ver. Verwijlen wordt uiteindelijke 9e.

Na een 8e, 13e en 18e plaats in 2008, 2012 en 2016 is Bas Verwijlen er in Tokyo bij de laatste 16 uitgegaan tegen de Fransman Romain Cannone. Cannone wist al vroeg een grote voorsprong te krijgen met felle en lang doorgetrokken aanvallen, die zo passen bij het spel met een Franse greep. De doorgaans zo stevige defensie van Verwijlen kon hier lange tijd geen tegenstand tegen bieden. Na verloop van tijd wist Verwijlen meer grip op de wedstrijd te krijgen door zelf punten te maken, maar de mooie voorsteken van Cannone wisten te voorkomen dat Verwijlen terugkwam.

In het tweede deel leek Verwijlen sterker te schermen. Cannone kon minder meesteken en zo wist Verwijlen de voorsprong terug te brengen tot 11-10. Voor Cannone was dit het begin van een eindoffensief, dat vooral in het derde deel, al dan niet geholpen door tactische aanwijzingen van zijn coach, kwam. Cannone viel veel vanuit de lage lijn aan en kon zo voor zowel de voet als het lichaam gaan. Het laatste punt leverde nog wat rumoer op. Verwijlen kwam ten val en wilde daarna zijn punt getest zien, maar de scheidsrechter vond dat het teveel tijd gekost had en keurde het punt goed. Daarmee verloor Verwijlen met 15-11. Zo eindigt Verwijlen op een 9e plaats in de uiteindelijke uitslag.