OS: Kamminga als tweede naar finale, 4e plaats estafettedames

Nederland heeft net als vier jaar geleden geen medaille weten te behalen op de 4x100 vrije slag voor vrouwen, een vierde plaats was het hoogst haalbare. Femke Heemskerk zwom een mooie tijd tijdens haar honderd meter, maar de rest van de dames bleken simpelweg niet goed genoeg. Arno Kamminga heeft zich even daarvoor wel geplaatst voor de finale op de 100 meter schoolslag. Hij was opnieuw de snelste in zijn serie en moest alleen Adam Peaty voor zich dulden.

Voordat de Nederlanders in actie kwamen was er eerst een finale 400 meter wisselslag voor vrouwen. Hier won Yui Ohashi voor het thuisland, die snel vertrok en uiteindelijk niet meer teruggehaald kon worden door Emma Weyant uit Amerika. Het brons ging naar diens landgenote Hal Flickinger, die Mireia Belmonte net van zich af wist te houden.

Kamminga kwam vervolgens in actie en zwom 58.19, de snelste tijd in zijn halve finale. Alleen de Italiaan Nicolo Martinenghi kwam nog tot op een tiende, de rest zat niet in de buurt. De grote favoriet Adam Peaty was in de tweede halve finale wel een halve minuut sneller, maar de rest van de concurrentie kwam ook niet in de buurt. Zo lijkt Kamminga op medaillekoers, maar hij zal het morgen moeten laten zien.

Als laatste kwamen de estafettedames in actie. Het tijdperk van de golden girls ligt al een hele tijd achter ons, maar er was nog een lichte hoop op een medaille als Kromowidjojo en Heemskerk boven zichzelf uit zouden stijgen en de andere twee dames, Busch en Toussaint, niet te veel tijd lieten liggen. De VS en Australië verslaan met dit team was normaal onmogelijk, maar een derde plaats had nog gekund. Helaas lagen enkele teams na een redelijke performance van Busch, een voor haar doen niet zo sterke performance van Kromowidjojo en een sterke wedstrijd van Toussaint al ver voor. Hier zat vooral ook Canada bij, die op dit moment over een sterke generatie beschikken en met Penny Oleksiak ook iemand hadden die misschien wel een betere 100m heeft dan Heemskerk. Australië had zich op dat moment al losgemaakt voor het goud.

De VS, Canada en Zweden leken om de rest van de medailles te gaan strijden, al hadden de Zweden een zwakke laatste dame opgesteld en die zakte dan ook al snel weg. Heemskerk kwam vanuit een zesde plek goed opzetten en lag al snel vierde, maar Canada en de VS hielden goed stand. Uiteindelijk wisten de Canadezen zelfs licht verrassend het zilver te pakken achter de Australiërs, die nog even een WR zwommen. De VS kon het tempo niet helemaal volhouden en werden derde, maar hadden genoeg over voor Nederland.