OS: VS pakt eerste goud in zwembad, Tunesier verrast

Het is de tweede dag van het zwemtoernooi op de Olmypische Spelen in Tokio, en vanwege de Amerikaanse TV-rechten zijn de zwemfinales in de ochtend. Voor dit land betaalt het zich gelijk uit, Chase Kalisz haalde het goud op op de 400 meter wisselslag. Daarnaast haalde een Tunesier, Ahmed Hafnaoui, zeer verrassend het goud binnen bij de 400 meter vrije slag.

Kalisz domineerde zijn hele race, waarin hij eigenlijk de enige was die zijn niveau van gisterenavond behaalde. Hij liep op de schoolslag ver weg bij de rest en die zagen hem niet meer terug, en won in een tijd van 4:09:42. Uiteindelijk wist zijn landgenoot Jay Litherand het zilver te pakken met een machtige eindsprint, voor de Australiër Brandon Smith. De grote favoriet, Daiya Seto, wist de finales net niet te halen, net als Nederlander Arjan Knipping.

Deze wedstrijd werd opgevolgd door de halve finales bij de 100 meter vlinderslag voor vrouwen. Marie Wattel won de eerste halve finale in 56.16, Yufei Zhang was in de tweede halve finale de enige die onder de 56 seconden zwom in 55.89.

Daarna was de 400 meter vrije slag voor mannen de tweede finale op het programma. Jack McLoughlin uit Australië begon snel, en ook een onbekende Tunesier in baan acht, Hafnaoui, ging snel van start. Het leek zodoende wachten op het instorten van de Tunesier, maar hij bleef maar bij aan McLoughlin, die steeds licht voor lag, en wist hem zelfs in te halen. Zo snelde hij extreem verrassend naar het goud. McLoughlin kwam nog wel tot het zilver. De Amerikaan Kieran Smith wist in een achterveld dat in de laatste 100 meter wel harder terugkwam op de top 2 naar het brons te zwemmen.

Straks zijn er nog oa de halve finale 100m schoolslag met Arno Kamminga en de 4x100 vrije slag voor vrouwen, waar Nederland de finale heeft bereikt.