OS: Boogschutters starten Spelen sterk, medaillekansen voor team

De Nederlandse boogschutters zijn uitstekend begonnen aan de Olympische Spelen in Tokyo. In het Yumenoshima Park werden vrijdagochtend de kwalificatierondes afgewerkt, aan de hand waarvan de speelschema's in de individuele toernooien én de landentoernooien bepaald worden.

Bij de mannen stonden alle drie de Nederlanders er gelijk scherp bij. Steve Wijler raakte met zijn 72 pijlen in totaal 37 keer de tien en pakte met 675 punten de zesde plek, Sjef van den Berg scoorde met 670 punten een achtste plek en Gijs Broeksma werd met 667 punten veertiende. De Zuid-Koreaan Kim Je-jeok was met 688 punten de beste, voor de Amerikaan Brady Ellison (682) en Kim's landgenoten Oh Jin-hyek (681) en Kim Woo-jin (680).

De Nederlandse scores waren bij elkaar opgeteld goed voor plek twee in de landenkwalificatie, uiteraard achter Zuid-Korea en voor China, het ietwat verrassende Japan en de VS. De uitkomst is nagenoeg perfect voor Nederland: een bye in de achtste finales, het relatief zwakke Indonesië of Groot-Brittannië in de kwartfinales en dan China, Taiwan of Australië. Zuid-Korea, de VS en het ook sterke India zitten net als Japan in de andere helft van het schema.

Bij de vrouwen deed alleen Gabriela Schloesser mee namens Nederland, de geboren Mexicaanse scoorde met 652 punten een keurige twintigste plek. Zuid-Korea domineerde: An San was met een olympisch record van 680 punten de beste, voor Jang Min-hee (677) en Kang Chae-young (675), terwijl alleen de Mexicaanse Alejandra Valencia (674) in de buurt bleef.

In de gemengde landenwedstrijd, waarin Schloesser met één van de mannen in actie komt, begint Nederland in de achtste finales tegen Italië. Vervolgens moet Turkije of de Russen verslagen worden, waarna Indonesië of de VS wacht, een vrij lastige opgave, maar zeker niet onmogelijk. Ook hier geldt dat Zuid-Korea in elk geval in de andere helft zit.