Hongarije houdt referendum over omstreden 'LGBTQ-wet'

De extreemrechtse premier van Hongarije, Viktor Orbán, heeft aangekondigd dat zijn regering een landelijk referendum zal houden over "kinderbescherming", een eufemisme voor delen van een recente wet die algemeen wordt veroordeeld als discriminerend en die elke afbeelding van LHBT's in materiaal voor kinderen verbiedt.

“LHBTQ-activisten bezoeken kleuterscholen en scholen en geven lessen seksuele voorlichting. Dat willen ze hier in Hongarije ook doen”, zegt Orbán in een videoverklaring die vandaag op Facebook is geplaatst.

Het referendum zal vijf vragen bevatten, meestal in suggestief gestelde taal. Een van de vragen is: “Ondersteunt u dat minderjarigen zonder enige beperking media-inhoud van seksuele aard te zien krijgen die hun ontwikkeling kan beïnvloeden?”

Orbán kondigde het referendum drie dagen voor de Budapest Pride-mars op zaterdag aan.

De nieuwe wet van Hongarije is eerder deze maand in werking getreden. Het lijkt homoseksualiteit en pedofilie door elkaar te halen, en is deels gemodelleerd naar een Russische wet die zogenaamde "homopropaganda" onder minderjarigen verbood. De Hongaarse wet gaat verder en maakt het een strafbaar feit om homoseksualiteit of geslachtsverandering aan minderjarigen te "promoten of uit te beelden". Ook wordt seksuele voorlichting op scholen beperkt tot door de overheid goedgekeurde organisaties.

Vorige maand beschreef de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, het wetsvoorstel als "een schande" en discriminerend. "Ik zal alle wettelijke bevoegdheden van [de] Europese Commissie gebruiken om ervoor te zorgen dat de rechten van alle EU-burgers worden gegarandeerd", schreef ze op Twitter.

Orbán wordt volgend voorjaar geconfronteerd met verkiezingen tegen een nieuw gevormde oppositiecoalitie, wat een zwaar bevochten wedloop kan worden. De krachtige anti-LHBT-retoriek lijkt deel uit te maken van een politieke strategie om een nieuw doelwit te vinden voor het versterken van de steun voor de Fidesz-partij van Orbán, na jarenlang campagne te hebben gevoerd tegen vluchtelingen en migratie.

"De toekomst van onze kinderen staat op het spel, dus we kunnen Brussel niet zijn gang laten gaan", zei Orbán.

"De premier vroeg de Hongaren om nee te zeggen op deze vragen, net zoals ze vijf jaar geleden deden toen we Brussel ervan weerhielden ons migranten op te dringen", zei Orbáns woordvoerder Zoltán Kovács in een blogpost.

Een referendum in 2016 over verplichte quota voor migranten voldeed zelfs niet aan de vereiste opkomst van 50% om bindend te zijn, hoewel de overgrote meerderheid van de uitgebrachte stemmen in het voordeel van de regering was.

Mensenrechtengroepen zeggen dat het referendum de discriminatie en stigmatisering van de Hongaarse LHBT-gemeenschap zal vergroten en het leven voor LHBT-kinderen moeilijker en gevaarlijker zal maken.

“Het organiseren van een referendum om de grondrechten van een minderheid weg te nemen, doet ons denken aan Europa in de jaren dertig”, zegt Rémy Bonny, een Belgische LGBT-rechtenactivist, in een verklaring. “Dit referendum plaatst niet alleen de LGBTIQ-gemeenschap terug in de kast, het brengt ook de basisrechten van kinderen in gevaar.”