Deense cartoonist Kurt Westergaard overleden

De Deense cartoonist Kurt Westergaard is overleden, hij stierf vredig na een lange ziekte op 86-jarige leeftijd, zoals de krant "Berlingske" meldde. Westergaard werd in 2005 wereldberoemd door een tekening van de profeet Mohammed met in diens tulband een bom met de islamitische geloofsbelijdenis. Volgens mediaberichten was Westergaard al enige tijd ziek. Hij laat een vrouw en vijf kinderen achter.

Westergaard werkte in de periode 1983-2010 voor Jyllands-Posten. De Mohammed-tekeningen leidden in verscheidene islamitische landen tot grote woede, protesten en een boycot van Deense producten. Bovendien werd de satirisch tekenaar na de tekening regelmatig met de dood bedreigd, daarom werd hij bewaakt.

De Deense inlichtingendienst onthulde in 2008 dat een drietal personen in Aarhus daadwerkelijk moordplannen  voor Westergaard had gemaakt. Twee jaar later werd de cartoonist Westergaard thuis aangevallen door een Somalische indringer met een bijl. Door zich snel op te sluiten in de beveiligde badkamer en door snel politieoptreden overleefde de cartoonist de aanslag. De dader bleek banden te hebben met extremistische kringen in zowel Denemarken als daarbuiten. Hij werd veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf.