Schansspringseizoen van start met Poolse en Sloveense dubbelslag

Het is half juli geweest, het is nog twee nachten slapen tot de Olympische Zomerspelen beginnen...de hoogste tijd voor schansspringen dus. In het Poolse Wisla werd dit weekeinde het seizoen in de Zomer Grand Prix geopend, met zoals gewoonlijk een alleraardigst deelnemersveld.

Mannen
De thuisfans konden in de eerste wedstrijd juichen, dit keer waren ze gelukkig ook daadwerkelijk aanwezig: Jakub Wolny ging er met de overwinning vandoor, nadat hij in de finaleronde van de derde plek naar de winst sprong. De Oostenrijker Jan Hörl, leider na ronde één, werd verstoten naar de tweede plek, met Dawid Kubacki stond er nog een tweede Pool op het podium.

Kubacki en Hörl stonden er na de eerste ronde met enige afstand het beste voor, Wolny voerde de groep achtervolgers aan. Kubacki hield het vol en pakte de winst, Hörl stond zijn tweede plek ook niet meer af. Lanisek wipte langs de tegenvallende Wolny naar de laatste podiumplek, voor de Oostenrijker Markus Schiffner en de van plek zeventien komende Sloveen Tilen Bartol.

Vrouwen
In de eerste wedstrijd sprong de Sloveense Ursa Bogataj in ronde één naar de leiding. De omstandigheden waren lastig, maar ze hield het hoofd uitstekend koel met een sterke tweede sprong en pakte de winst, vlak voor de Japanse Sara Takanashi. Diens landgenote Nozomi Maruyama sprong naar plek drie door de Oostenrijkse Eva Pinkelnig te verslaan, de Nederlands-Oostenrijkse Marita Kramer werd achtste.

Ook in de tweede wedstrijd was Bogataj de beste. De Sloveense sprong in de eerste ronde opnieuw naar de leiding en verdedigde die opnieuw tegen Takanashi, die na haar landing nog even stevig onderuit ging, maar gelukkig wel in orde was. Kramer deed het dit keer beter en pakte de derde plek, ruim voor landgenote Pinkelnig.