Tour: Etappe 20 - De 'beslissende tijdrit'

De voorlaatste dag van de Tour de France, een tijdrit over een goede dertig kilometer, er kan nog van alles gebeuren! Het lijkt echter wel ietwat onwaarschijnlijk dat geletruidrager Tadej Pogacar 5:45 minuten in gaat leveren op revelatie Jonas Vingegaard, dus in principe is het wel beslist.

Pogacar gaat zonder zes valpartijen en minstens negen lekke banden gewoon de Tour winnen, Vingegaard moet zes seconden verdedigen op Richard Carapaz om tweede te worden. In de enige andere tijdrit van deze Tour, de ongeveer net zo lange vijfde etappe, won de Deen een hele dikke minuut op Carapaz, dat belooft wat.

Carapaz heeft dan weer weinig te vrezen, Ben O'Connor staat vierde op 2:27 van de INEOS-rijder. De Australiër heeft wél wat te vrezen: Wilco Kelderman staat slechts 32 seconden achter hem. In de eerste tijdrit won de Nederlander slechts een handvol seconden, maar het is verre van ondenkbaar dat hij O'Connor pakt en vierde wordt - dreiging van achteren is er niet.

Het 30,8 kilometer lange parcours tussen Libourne en Saint-Émilion is hier weer uitgebreid beschreven door Rellende_Rotscholier, de startlijst vinden we hier. Tim Declercq opent het bal om 13.05 uur, om 13.54 en 15.33 starten de Zwitserse tempobeulen Stefan Bissegger en Stefan Küng. Verder hebben we nog Wout van Aert (16.43) en de top-10 vanaf 17.01 uur, met Pogacar's start tot slot om 17.19 uur.

De route van vandaag (Bron: Tour de France)
De route van vandaag (Bron: Tour de France)

Het profiel van vandaag (Bron: Tour de France)
Het profiel van vandaag (Bron: Tour de France)