Wapenproducent haalt 'Block19' uit de verkoop na eis Lego

Culper Precision in Utah is gestopt met de verkoop van een kit waarmee Glock-pistolen worden vermomd in Lego-blokjes, na publieke ophef en nadat de Deense speelgoedmaker Lego eiste dat de kit van de markt werd gehaald. De wapenfabrikant rechtvaardigde wat het had gedaan door te verwijzen naar het tweede amendement van de Amerikaanse grondwet, dat het recht geeft om wapens te hebben en te dragen.

De "Block19" werd in de markt gezet als "een kinderdroom die tot leven komt". Culper Precision zei dat zijn aangepaste Glock-wapen, is ontwikkeld om "het pure plezier van de schietsport te benadrukken".  De rode, gele en blauwe blokjes maakten het originele wapen onherkenbaar en zag eruit als een speelgoedpistool. De kits werden aangeboden $ 549 tot $ 765, zo wilde het bedrijf volwassen wapengebruikers om verleiden om het pistool te kopen "gemaakt van de Legos die je van de kerstman hebt gekregen".

Op aandringen van de anti-wapen lobby stuurde Lego het bedrijf een stakingsbrief waarin het eiste dat werd gestopt met de productie van Block19.

De president van Culper Precision, Brandon Scott, vertelde de Washington Post dat een advocaat hem had verteld dat Lego een zaak zou kunnen hebben als hij Block19 bleef aanbieden, dus besloot hij aan hun verzoek te voldoen.

Volgens een rapport van de non-profitorganisatie Everytown for Gun Safety zag men in de periode van maart tot december 2020 een toename van 31% onbedoelde dodelijke slachtoffers bij schietincidenten waarbij kinderen betrokken waren, vergeleken met dezelfde periode in 2019.

De pandemie van het coronavirus hield miljoenen kinderen thuis terwijl het wapenbezit recordhoogten bereikte. Het probleem duurt voort, vorige week stierf een 12-jarige in Californië nadat hij zichzelf per ongeluk had neergeschoten met een pistool dat zijn vriend mee had gebracht naar een logeerpartij.

Shannon Watts van Everytown for Gun Safety, die Lego een brief stuurde over Block19, vertelde de BBC dat er een risico bestond dat kinderen ertoe zouden worden verleid om vuurwapens te gebruiken "zelfs als wapens er niet uitzien als speelgoed".

De wapenfabrikant verontschuldigt zich niet. In een Instagram- post van dinsdag zei Culper Precision dat "ons bedrijf weet een vuurwapen op waarde te schatten" en het helpt te transformeren naar een "gepersonaliseerd bezit van onbetaalbare waarde voor een betaalbare prijs".

Het bedrijf voegde eraan toe dat mensen "het recht hebben om hun eigendom aan te passen om het eruit te laten zien zoals ze willen".