Ritzege Konrad in Tour

Patrick Konrad heeft de zestiende etappe van de Tour de France op zijn naam geschreven. Na 169 kilometer koersen, van Pas de La Case naar Saint-Gaudens, kwam de Oostenrijker van Bora na een solo alleen over de finish. Tadej Pogacar behield de gele trui.

Het was de Deen Asgreen die voor de eerste ontsnapping zorgde. Ze lieten hem even gaan, al loerden er meer renners op een demarrage. De eerste beklimming van de dag was de Col de Port van de tweede categorie. (11,4 km, 5,1 procent) Het verschil met het peloton, wat op ontploffen stond, was iets meer dan een minuut. Kwiatkowski en Cattaneo demareerden uit het peloton, waarin Pogacar erg actief was, en gingen op jacht naar Asgreen. Uit het peloton moesten intussen al weer renners lossen. Vooraan slaagden Kwiatkowski en Cattaneo erin om aan te sluiten bij Asgreen, de ploegmaat van Cattaneo. Cattaneo kwam als eerste boven. In de afdaling werd het trio weer bijgehaald.

Het tempo bleef hoog in het peloton met het oog op de tussensprint die er aan kwam. Cavendish reed toen al op drie minuten van het peloton. Juul-Jensen, Bakelants en Doubey reden weg uit het peloton en kregen een gaatje. Daarachter een groepje met Matthews en Colbrelli. Het peloton vond het allemaal prima en volgde op bijna vier minuten. De Col de la Core van de eerste categorie was de tweede beklimming van de dag. Konrad was tijdens de klim bij de drie koplopers aangesloten terwijl Juul-Jensen moest lossen. Het was Konrad die als eerste boven was voor Bakelants en Doubey. De achtervolgende groep volgde op nog geen tien seconden. Het peloton zat op zeven minuten. In de afdaling liep de voorsprong van de kopgroep op de achtervolgers weer wat op. In die achtervolgende groep zaten Colbrelli, Matthews, Skujins, Rota, Aranburu, Bonnamour, Gaudu en Périchon.

De Col de Portet-d'Aspet (tweede categorie) was de eennalaatste beklimming vandaag. De groep achter de drie koplopers volgde op een halve minuut, het peloton op meer dan acht minuten. en de Côte d'Aspret-Sarrat (vierde categorie) Konrad wist vooraan Bakelants en Doubey van zich af te schudden tijdens de beklimming. De Oostenrijker wist zijn voorsprong op de achtervolgers weer groter te maken. Twee kilometer onder de top was het alweer 50 seconden. De achtervolgende groep spatte uit elkaar door het versnellen van Gaudu die alleen Colbrelli meekreeg. Het verschil met Konrad daalde tot een halve minuut. Konrad kwam als eerste boven gevolgd op 24 tellen door Gaudu en Colbrelli. In de afdaling kwamen Gaudu en Colbrelli niet dichterbij en werden zelfs teruggepakt door het groepje erachter. Helemaal vooraan ging Konrad onbedreigd naar de dagzege. Ook de Côte d'Aspret-Sarrat (vierde categorie) kwam hij als eerste boven. De groep daarachter volgde op een kleine minuut, het peloton op 14 minuten.

Ondertussen kwam Konrad als eerste over de meet. Colbrelli werd tweede, Matthews derde. In het peloton was het Guilaume Martin die op het laatste steile muurtje in de aanval ging. Hij werd echter gecounterd door Wout van Aert en het peloton brak. Onder leiding van Van Aert reed de groep door, maar alle renners uit de toptien konden volgen.