Advocaten Nabil B. drongen aan op betere beveiliging De Vries: "Staat heeft altijd een zorgplicht"

Advocaten Peter Schouten en Onno de Jong hebben meerdere keren aangedrongen op betere beveiliging van misdaadjournalist Peter R. de Vries. De advocaten zeggen dat er meerdere gesprekken hebben plaatsgevonden over de beveiliging van de misdaadverslaggever, onder meer met het Openbaar Ministerie (OM), de Nationaal Coördinator Terrorisme en Veiligheid (NCTV), de Staat en De Vries zelf, zo schrijft AT5.

Dat vertelden Advocaten Peter Schouten en Onno de Jong bij Op1. Volgens Schouten – die met advocaat Onno de Jong en Peter R. de Vries als vertrouwenspersoon de verdediging vormt voor kroongetuige Nabil B. in het Marengoproces – is er te makkelijk gezegd dat Peter R. de Vries geen beveiliging wilde. "Die gesprekken verliepen niet altijd even harmonieus en ik vind het te makkelijk om nu te zeggen, als Staat: 'Jij wilde dat niet'. De Staat heeft natuurlijk altijd een zorgplicht, en als er informatie is, dan moet je handelen", aldus de Jong.

Schouten vertelt ook over een eerdere uitzending van Op1, waarin de advocaten samen met De Vries te gast waren. Hij herinnert zich dat De Vries alleen en in het donker naar de parkeerplaats liep na afloop van de uitzending. Daarna kaartte hij dat aan bij de NCTV. "Toen heb ik gezegd: 'Dat kan niet. Voor mijn part gaan jullie achter hem aan lopen".

Peter R. De Vries werd vandaag een week geleden na een televisieoptreden in RTL Boulevard neergeschoten in de Lange Leidsedwarsstraat. De Vries is vertrouwenspersoon en adviseur van Nabil B. in het Marengo-proces. Sinds de beschieting vecht De Vries voor zijn leven in het ziekenhuis. Schouten en De Jong lieten eerder gisteravond ook aan RTL Nieuws weten door te gaan met het verdedigen van B., de kroongetuige in het Marengo-proces. Schouten en de Jong worden beide zwaar beveiligd.