Rutte en de Jonge door het stof om te snelle versoepelingen

Demissionair premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) hebben maandagmiddag in een nieuw persmoment excuses gemaakt. Het nachtleven werd vrijdag stilgelegd, terwijl slechts twee weken eerder de meeste coronaregels werden opgeheven. "Wat toen verantwoord leek, is dat niet gebleken’’, zegt Rutte. "We hebben de component ‘gedrag’ niet goed ingeschat. Dat is geen verwijt naar jullie.’’ Lees verder bij het AD.

In tegenstelling tot de persconferentie liet Rutte zich nu wel kritisch uit over Testen voor Toegang: "Werken met toegangstesten is in een gecontroleerde omgeving getest. En in een heel ongecontroleerde omgeving toegepast. Daar hebben we ook al van geleerd.’’ Dat er vaccinatiebewijzen zijn verstrekt zonder twee weken te wachten, is ook een ‘inschattingsfout’, volgens de premier.

IC arts Diederik Gommers liet gisteren op Instagram al weten  hij niet snapte dat Rutte en de Jonge niet gewoon excuses maakten aan de Nederlanders voor de verkeerde inschatting.

 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Diederik Gommers (@diederikgommers)

"Ik snap dat wanneer ik schrijf “we doen het met z’n allen”, dit wat weerstand bij jullie op kan roepen. Mijn vakantie is afgelopen, maar veel mensen smachten naar ontspanning en rust - die wellicht nu niet door kan gaan.

Ook leef ik echt mee met de mensen uit de festivalindustrie, die na een gigantisch zware tijd weer met twijfel en onzekerheid te maken krijgen! Veel vragen over waarom er nu weer wordt besloten de maatregelen aan te scherpen, terwijl er al veel mensen gevaccineerd zijn. Hieronder probeer ik ‘t zo duidelijk mogelijk uit te leggen.

Het leek allemaal namelijk zo mooi eind juni, want de ziekenhuis- en IC-opnames met Covid-patiënten daalden als een speer. Dat was ook steeds de meetlat van eventuele versoepelingen. Er waren waarschuwingen uit Engeland over de Delta variant maar wij hoopten dat we iets verder waren met onze volledige vaccinaties. De kwetsbaren zijn immers grotendeels volledig gevaccineerd.

De Delta-variant verspreidt zich echter veel makkelijker en ongevaccineerden zijn vatbaarder en worden zieker. Ook zien we dat er meer doorbraakinfecties voorkomen bij volledig gevaccineerden, maar gelukkig worden die mensen niet ernstig ziek. Moeten we ons zorgen maken en komt er een 4e golf aan? Op dit moment weten we dat gewoon niet maar we waren wel te rooskleurig.

Begrijp niet waarom Rutte en De Jonge niet gewoon sorry hebben gezegd op de persco. Natuurlijk kwam het niet uit de RIVM-modellen, maar daar was geen rekening gehouden met ons 'oude' gedrag als gevolg van veel te positieve uitlatingen van het kabinet en de toegangstesten die niet op orde waren. Dus met een agressiever virus heb je minder mensen nodig om weer de IC's te laten overlopen: in plaats van 12 miljoen volwassenen in 2020, zijn er nu 3 miljoen ongevaccineerde in herfst van 2021.

Je hebt maar 1000 ernstig zieke patiënten nodig om de IC's weer te laten overlopen. Hopelijk zijn we er op tijd bij maar het is duidelijk minder positief geworden. Dus let goed op jezelf en hou je alsjeblieft aan de basismaatregelen. Doe ook gewoon af en toe een mondkapje daar waar het te druk is, maar dat beslis je zelf! Doe het voor jezelf en voor ons, de zorgmedewerkers.

Fijne zondag, groet Diederik"