Rolstoeltennisster De Groot op koers voor Grand Slam na Wimbledonwinst

Rolstoeltennisster Diede de Groot ligt nog altijd op koers voor de Grand Slam in 2021. De 24-jarige Woerdense schreef op het heilige gras in Londen de Wimbledontitel op haar naam, net als in 2017 - destijds haar eerste Grand Slam-zege - en 2018.

De Groot won in het toernooi met 6-4, 6-1 van zowel de Britse Lucy Shuker als haar landgenote Jordanne Whiley, die Aniek van Koot had uitgeschakeld. In de finale zat De Groot tegenover de Zuid-Afrikaanse Kgothatso Montjane, die eindelijk haar eerste eindstrijd speelde. Daarin was De Groot wel een flink maatje te groot: 6-2, 6-2.

Voor De Groot is het alweer haar elfde individuele Grand Slam-titel. In 2018 verloor ze de finale van Roland Garros, in 2019 die van Wimbledon, als ze nu haar vierde opeenvolgende US Open-titel pakt is de Grand Slam binnen - mogelijk zelfs een Golden Slam, als ze in Tokyo paralympisch goud wint.

In het damesdubbelspel was er voor het eerst in de vanaf 2009 tellende historie géén Nederlandse aanwezig in de finale: De Groot en Van Koot sneuvelden in een driesetter tegen Montjane en Shuker. De titel ging naar het Japans-Britse duo Yui Kamiji/Jordanne Whiley, die Montjane en Shuker met 6-0, 7-6 (0) klopten en zo hun vijfde Wimbledontitel wonnen, hun twaalfde gezamenlijke Grand Slam-titel in totaal.

Bij de mannen ging wildcardspeler Tom Egberink in de eerste ronde onderuit tegen de Fransman Stéphane Houdet, terwijl Joachim Gérard de titel won: de Belg, die ook de Australian Open al won, klopte de Brit Gordon Reid in de finale met 6-2, 7-6 (2). Samen met Gerard zat Egberink in de dubbelfinale, maar die ging met 5-7, 2-6 verloren tegen Reid en diens landgenoot Alfie Hewett.

Bij de quads haalde Sam Schröder net als op de Australian Open en Roland Garros de finale, maar de Australiër Dylan Alcott was wederom te sterk: 6-2, 6-2. Samen verloren ze de dubbelfinale van de Brit Andy Lapthorne en de Amerikaan David Wagner.