EK: Italië verovert Europese titel; Donnarumma de held in penaltyserie

Italië is voor de tweede keer in zijn geschiedenis Europees kampioen voetbal. La Squadra moest in het hol van de leeuw aantreden tegen Engeland en haalde het na een strafschoppenreeks. De wedstrijd was na verlengingen op 1-1 geëindigd.

Engeland kende een droomstart in de EK-finale op Wembley. Vooraf had bondscoach een wijziging in zijn basiself ingevoerd. Hij koos voor Kieran Trippier in plaats van Bukayo Saka aan de wedstrijd en al na twee minuten had Trippier een belangrijke rol in de openingstreffer van Luke Shaw. De rechtsback gaf de assist op de linksback die fraai raak schoot. Het was het snelste doelpunt in een EK-finale.

Na de vroege 1-0 van Shaw bleef Engeland de controle houden en kwamen de Engelsen er een aantal keer gevaarlijk door met name over de rechterkant. Italië had het moeilijk en kon pas na 35 minuten voor het eerst echt gevaarlijk worden. Federico Chiesa zorgde daarvoor met een gevaarlijke dribbel en schot van net buiten de zestien voor de dreiging, alleen ging het afstandsschot van de buitenspeler net naast. Italië probeerde het in de laatste tien minuten van de eerste helft nog wel, alleen bleef Engeland makkelijk overeind tegenover de zwakke Italianen.

In de tweede helft begon Italië meer aan te dringen en mocht Lorenzo Insigne op een mooie plaats een vrije trap nemen, maar die ging over de kruising. Later was de buitenspeler nog een keer gevaarlijk, alleen ditmaal lag Jordan Pickford in de weg. Na een uur spelen zorgde Chiesa voor nieuwe dreiging van de Italianen, alleen wist de Engelse doelman een doelpunt te voorkomen dankzij een goede redding.

Italië werd steeds gevaarlijker en het wachten was op de gelijkmaker en die zou ook snel vallen. Uit een corner maakte de Italianen de 1-1. Eerst wist Pickford nog de bal op de paal te duwen na een kopbal van Marco Verratti, maar in de rebound zorgde Leonardo Bonucci voor het belangrijke doelpunt voor Italië.

Na de 1-1 hing de 2-1 in de lucht voor Italië dat duidelijk het overwicht had in de tweede helft en invaller Domenico Berardi was daar dicht bij nadat hij was ontsnapt aan de buitenspelval van de Engelsen, alleen schoot hij over. Na de wissel van Chiesa, de belangrijkste aanvaller van Italië, kwam de wedstrijd op het einde van de reguliere speeltijd weer wat meer in evenwicht en stond het na negentig minuten 1-1, waardoor we gingen verlengen.

In de verlengingen kwamen beide landen niet tot scoren en dus moesten penalty's de beslissing brengen wie de nieuwe Europese kampioen werd. In de penaltyserie miste Belotti als eerste, maar Marcus Rashford en Jadon Sancho wisten niet raak te schieten voor Engeland, waarna Jorginho de beslissing op zijn schoenen had, maar ook hij miste. Donnarumma groeide daarna uit tot de held van Italië door ook de inzet van Saka te pakken, waardoor Italië de nieuwe Europees kampioen is.