Nog steeds chaos rondom Wembley, Britse politie houdt duizenden fans tegen

Al de hele dag vieren Engelse fans in Londen de eerste finale van de Three Lions op een groot toernooi sinds 1966. Niet alleen worden er geen coronamaatregelen in acht genomen, op sommige plaatsen vliegen vuurwerk en flessen de lucht in. De politie heeft veel moeite om de boel in het gareel te houden.

Update 22.40 uur: De onrust buiten Wembley blijft aanhouden, de politie staat in cordon een mensenmassa tegen te houden. In het stadion zijn vlak voor de wedstrijd Britse en Italiaanse supporters op de vuist gegaan. Het stadion zit prop- en propvol, er bevinden zich meer mensen dan de 66.500 beschikbare plaatsen in Wembley. 

Eerdere berichtgeving:
Tienduizenden voetbalfans zijn al in een uitbundige stemming voor de EURO 2020-finale tussen Engeland en Italië. In wit met rode ridderkostuums lopen ze zingend, met bier in hun handen, door de straten van Londen. Bars, fanzones en pubs zijn sinds de vroege ochtend al  razend druk. Bij het Wembley Stadion kon de politie het rond 18.00 uur al niet meer aan.

De Metropolitan Police riep fans zonder kaartjes voor de wedstrijd (die begint om 21.00 uur) via aankondigingen en op Twitter op om weg te blijven uit de hele wijk. "Kom alsjeblieft niet naar Wembley! Het is daar extreem druk. Het stadion is uitverkocht, er zijn geen tickets meer te krijgen", zeiden de autoriteiten. Een groot aantal mensen in en rond het stadion probeert de veiligheid van alle bezoekers waarborgen.

Het blijft niet overal rustig
Ondanks het hoge aantal COVID-19 besmettingen in Groot-Brittannië zongen duizenden fans luidruchtig op Leicester Square en Trafalgar Square. "God Save The Queen" galmde door de straten, vuurwerk vloog de lucht in. In heel Engeland hoopt men vurig op de eerste grote voetbaltitel sinds de wereldbekerzege in 1966. Zelfs koningin Elizabeth II had de ploeg en coach Gareth Southgate in een persoonlijk bericht veel succes gewenst.

Het bleef niet overal rustig. De politie meldde twee uur voor aanvang van de wedstrijd problemen met fans in Leicester Square en Piccadilly Circus. Er werd met  flessen gegooid. "Wees voorzichtig en zorg voor elkaar", schreef de Metropolitan Police: "We hebben mensen van verkeerslichten of reclameborden zien springen, wat kan resulteren in verwondingen." Op Wembley zelf bestormden enkele fans zonder kaartjes het stadion, de politie kon de toeschouwers met moeite tegenhouden.

Italiaanse fans waren duidelijk in de minderheid. 1.000 Italianen mochten al  naar binnen, er worden 6.000-7.000 Tifosi, voornamelijk woonachtig in Engeland, in het stadion verwacht. Viervoudig wereldkampioen Italië wacht sinds 1968 op zijn tweede Europese titel.

Zo tegen 20.00 uur heeft een hele horde fans zonder kaartjes Wembley bestormd, de politie heeft ze niet tegen kunnen houden. Bewaking haalde een aantal fans onderuit, maar die stonden weer op om het stadion in te rennen. Wembley houdt vol dat er niemand zonder kaartje binnen is gekomen, maar getuigen (en beelden) spreken dat tegen.