Kuss maakt teamwork Jumbo-Visma af in PyreneeŽn

Sepp Kuss heeft de vijftiende etappe van de Tour de France op zijn naam geschreven. Na 191 kilometer, van Céret naar Andorra-la-Vella, kwam de Amerikaan van Jumbo-Visma in de rit door de Pyreneeën solo over de meet. Tadej Pogacar behield het geel. Wout Poels is de nieuwe drager van de bergtrui.

Gelijk vanuit de start probeerden renners weg te rijden uit het peloton. Het tempo was gelijk hoog, waardoor al snel renners moesten lossen. Het was Thomas de Gendt die bij zijn tweede poging een gaatje sloeg. Een groepje met Daniel Martin en Steven Kruijswijk wist zich bij De Gendt aan te sluiten. Het peloton legde zich er echter nog niet bij neer en er bleven aanvallen komen vanuit het peloton. Een tweede groep maakte zich los van het peloton met daarin onder meer Van Baarle, Poels, Woods, Van Aert, Alaphilippe, Valverde, Nibali en Quintana. De voorsprong van de kopgroep op het peloton liep langzaam op. De groep tussen het peloton en de koplopers kwam langzaam dichterbij en sloten aan waardoor de kopgroep nu 28 man telde.

De tussensprint werd gewonnen door Matthews die daardoor iets in liep op groene trui drager Cavendish. Het peloton volgde op bijna negen minuten van de kopgroep. De eerste gecategoriseerde klim van de dag was de Montée de Mont-Louis van de eerste categorie. Het was Poels die als eerste boven kwam voor Wout van Aert en Michael Woods. Met nog 71 kilometer voor de boeg met daarin nog drie beklimmingen was de voorsprong van de kopgroep tien minuten.

De tweede beklimming van de dag was de Col dy Puymorens van de tweede categorie. De kopgroep bleef intact. Het was Van Aert die als eerste boven was voor Poels en Woods. Na een korte afdaling begon men aan de Port d'Envalira van de eerste categorie. Ondertussen moesten er meerdere renners uit de kopgroep lossen onder wie De Gendt en Matthews. In het peloton waren het Ineos en Movistar die het tempo hoog hielden. De voorsprong van de kopgroep liep daarom terug. Drie kilometer onder de top versnelde Woods. Hierdoor moesten nog meer renners lossen. Quintana demarreerde iets meer dan een kilometer onder de top en nu kon niemand volgen. Quintana kwam als eerste boven bij het hoogste punt van deze Tour voor Van Aert en Poels. Het peloton was inmiddels uitgedund tot de groep met favorieten. In de afdaling werd Quintana weer teruggegrepen.

Aan het begin van Col de Beixalis (eerste categorie) versnelde Quintana opnieu maar daarna was het bij hem op. Kuss versnelde vervolgens. Valverde kon aanvankelijk mee, maar moest de renner van Jumbo-Visma vervolgens laten gaan. In de groep gele trui versnelde Carapaz. Pogacar, Uran, Mas en Vingegaard konden echter volgen. Kelderman, O'Connor en Lutsenko sloten even later ook weer aan. Een kilometer onder de top had Kuss een halve minuut voorsprong op Valverde. In de groep gele trui probeerde Vingegaard tot twee maal toe te demarreren. Kuss was inmiddels als eerste boven, Valverde zat daar twintig tellen achter.

In de afdaling werd dat verschil niet kleiner. Kuss kwam als winnaar over de finish en boekte dus de tweede ritzege deze Tour voor Jumbo-Visma na de ritwinst van Wout van Aert.