Van der Breggen wint voor vierde maal Giro Donne, slotrit naar Rivera

Anna van der Breggen heeft voor de vierde keer in haar carriere de Giro Donne op haar naam geschreven. In de slotrit kwam haar leidersplaats niet meer in gevaar, die werd gewonnen door de Amerikaanse Amerikaanse Coryn Rivera.

De slotrit in de Giro d'Italia voor vrouwen ging over 113 kilometer met enkele heuvels op het parcours. Van der Breggen liet zich vroeg in de koers al zien en koos voor de aanval. De klassementsleidster had met Lizzie Deignan en Lucinda Brand, Elise Chabbey en Rivera mooi gezelschap vooraan en halverwege de wedstrijd was de voorsprong twee minuten van de sterke kopgroep op het peloton.

Het peloton kwam in het slot van de wedstrijd nog wel dichter bij de kopgroep, maar helemaal vooraan raakte ze niet meer, mede doordat Rivera stevig doortrok op het laatste klimmetje van de dag. De Amerikaanse reed door haar tempo versnelling de snelle Brand eraf, waarna Rivera het in de sprint afmaakte voor Deignan. Chabbey kwam als derde over de streep, vlak voor Van der Breggen.

Voor Van der Breggen was het haar vierde eindoverwinning in de Ronde van Italië. Eerder wist ze de edities van 2015, 2017 en 2020 te winnen. Daarmee wordt ze niet de recordhoudster, want de Italiaanse Fabiana Luperini wist in het verleden maar liefst vijf keer de Giro Donne op haar naam te schrijven.