Viroloog Marion Koopmans kritisch op effect versoepelingen coronamaatregelen

Er gaan flink wat dingen mis met het versoepelen van de coronamaatregelen, zegt viroloog van het Erasmus MC Marion Koopmans. Er wordt niet alleen gesjoemeld met negatieve testuitslagen en QR-codes, ook houdt een deel van de mensen zich niet meer goed aan de basismaatregelen, zoals afstand houden en thuisblijven bij klachten.

Een stijging van het aantal besmettingen viel te verwachten bij het versoepelen van de maatregelen, aldus de viroloog, die ook onderzoek deed naar het begin van de virusuitbraak voor de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). “Maar dat het nu een stuk harder gaat dan je zou willen is helder.” Veel mensen leven de basismaatregelen netjes na en houden zich ook aan de regels van Testen voor Toegang. “Die regels moeten de buffer zijn. Maar je hoort nu overal verhalen van mensen die misbruik maken van de toegangstesten. Dat is natuurlijk gewoon heel suf.” Ook zou er meer aandacht moeten komen voor het naleven van de basismaatregelen. “Dat is niet meer voldoende in beeld.”

Daarnaast is een grote groep mensen nog steeds niet gevaccineerd, zij kunnen naast zelf ziek worden ook nog Long Covid ontwikkelen. De pandemie is echt nog niet voorbij volgens Koopmans. Strengere toegangsregels en een strakker toezicht op 'Testen voor Toegang' zou een oplossing kunnen zijn. Lees verder bij Skipr.