Veroordeling Wilders wegens belediging nu definitief

Waar je in Nederland - als je Akwasi heet - ongestraft geld mag zetten op het hoofd van mensen die Zwarte Piet spelen, je - als je Akwasi heet - ongestraft de laptops van journalisten mag gijzelen en waar je - als je Akwasi heet - niet vervolgd wordt als je mensen die Zwarte Piet spelen fysiek bedreigt mag je in Nederland niet vragen of mensen meer of minder Marokkanen willen.

Dat heeft de Hoge Raad - het hoogste orgaan in de Nederlandse 'rechts'staat - vandaag beslist op advies van de procureur-generaal.

In september werd Wilders als door het hof in hoger beroep al veroordeeld voor groepsbelediging. Hij werd daar wel vrijgesproken van het aanzetten tot haat en discriminatie. Deze uitspraak wordt door de Hoge Raad overgenomen en is daarmee definitief.

De Hoge Raad oordeelt dat Wilders een groep mensen heeft beledigd op basis van hun ras. Ook zou de PVV-leider zich doelbewust hebben gericht op Marokkanen in zijn geheel. "Groepsbelediging is verboden volgens het Wetboek van Strafrecht", sprak de voorzitter. "Ook een politicus dient zich aan de grondbeginselen van de rechtsstaat te houden en mag niet aanzetten tot onverdraagzaamheid."