World Superbikes-podium Van der Mark, Razgatlioglu pakt leiding WK over

Op een zo nu en dan wat vochtig circuit van Donington is afgelopen weekeinde het vierde raceweekeinde van het World Superbikes-kampioenschap verreden. Dat leverde prima races én een wisseling van de macht in de titelstrijd op.

Race één
Met Kawasaki-rijder Jonathan Rea op kop en de sterk rijdende BMW's van Michael van der Mark en Tom Sykes naast hem ging de race van start. Rea behield de leiding bij de start, de als dertiende vertrokken Toprak Razgatlioglu ging langs de twee BMW's naar plek twee.

In no-time reed Razagliuglu op zijn Yamaha naar de leiding en een flinke voorsprong, Rea ging de fout in en zat even vlak voor Van der Mark. Halverwege had de Nederlander het zwaar: in een paar bochten gingen Sykes, Alex Lowes en Garret Gerloff hem voorbij.

Gerloff ging met een goede handvol ronden te gaan onderuit, waardoor Lowes de derde plek terug kon pakken, voor Sykes en Van der Mark. Daarmee was de volgorde ook bepaald: Razgatlioglu pakte een overtuigende zege, Rea en Lowes stonden naast hem op het podium, Sykes en Van der Mark volgden.

Superpolerace
De Kawasaki's van Rea en Lowes pakten de leiding, voor de BMW's van Van der Mark en Sykes. Lowes ging al snel onderuit, Leon Haslam vormde een bedreiging voor de BMW's.

Rea reed ondertussen onbedreigd naar de winst, Sykes won het BMW-duel en pakte met plek twee eindelijk weer eens een podiumplek, maar Van der Mark hield Haslam achter zich voor een prima derde plek en dubbel BMW-podium.

Race twee
Met de uitslag van de superpolerace als startopstelling sprongen de lichten op groen en weer pakte Rea de leiding, voor Razgatlioglu, Sykes, Gerloff, Haslam en Van der Mark. De Turk wachtte heel even af, maar na een paar ronden zette hij zijn Yamaha langs de machine van Rea.

De twee koplopers sloegen een gat naar Sykes, die Gerloff achter zich aan had. Scott Redding zat daar weer achter, gevolgd door Lowes en Van der Mark. Na een ronde of tien pakte Rea de leiding terug, maar dat duurde niet lang: de Noord-Ier maakte een zeldzame fout en schoof onderuit.

Voorin veranderde daarna weinig meer: Razgatlioglu reed naar een verder onbedreigde zege, Gerloff deed het met een tweede plek erg goed. Sykes en Redding duelleerden in de slotfase nog wel om de derde podiumplek, die ging naar de BMW-rijder, wiens teamgenoot Van der Mark als vijfde finishte.

In het kampioenschap neemt Razgatlioglu de leiding over van Rea, met Redding en Lowes op plek drie en vier. Michael Ruben Rinaldi was na zijn geweldige weekeinde in Misano - twee zeges, één keer tweede - nagenoeg onzichtbaar: twaalfde, tiende en achtste, Van der Mark staat op plek acht.