Downhiller Daprela stunt met winst in zeikende regen

In het Franse Les Gets zijn ook de beste downhill mountainbikers ter wereld neergestreken voor hun tweede World Cup-wedstrijd van het seizoen. De vrouwenwedstrijd was vrij regenachtig, maar voor de mannen gingen de hemelsluizen pas echt goed open.

De Britse Tahnee Seagrave is na een zware blessure weer helemaal terug en dat liet ze zien ook. Niemand kwam bij haar tijd in de buurt, tot de Franse Myriam Nicole naar beneden kwam. De oud-wereldkampioene ging onderuit, maar herstelde zich wonderbaarlijk en kwam maar nét tekort: 0,252 seconden achter Seagrave. De Zwitserse wereldkampioene Camille Balanche werd op 4,914 seconden derde, voor de jonge Noorse Mille Johnset (+5,536), terwijl de jonge Oostenrijkse Valentina Höll in de laatste bocht viel en op 11,736 seconden zevende werd.

Bij de mannen mocht de Duitser Max Hartenstern als 25e van de 63 naar beneden en dat pakte behoorlijk goed uit: hij reed sterk én na hem begon het steeds harder te regenen. Als 44e was het de beurt aan het Franse supertalent Thibaut Daprela, die nog geen week eerder tijdens een wedstrijd in de Coupe de France zwaar crashte, zijn neus brak en zijn halve tong dusdanig zwaar beschadigde dat er enkele tientallen hechtingen aan te pas kwamen. Daprela kende geen angst, ging als een dolle naar beneden en dook 2,416 seconden onder Hartenstern's tijd door.

Vervolgens moest de ene na de andere wereldtopper bovenin al flink wat tijd toegeven op Daprela, en als de schade daar beperkt bleef, kwam die schade later op het parcours wel. Wereldkampioen Reece Wilson ging hard, maar vloog bij de voorlaatste grote sprong voorover het publiek in, gelukkig aan beide kanten zonder verwondingen. Niemand kon Daprela en Hartenstern passeren, hoewel de ook vrij vroeg gestartte Baptiste Pierron erg dicht in de buurt kwam: hij werd derde op 2,520 seconden. De jonge Nederlander Tristan Botteram mocht vroeg van start en werd daarmee keurig 34e op 11,450 seconden.