Handbalsters beleven slechte generale in uitzwaaiwedstrijd voor Tokio

De Nederlandse handbalsters hebben hun laatste oefenwedstrijd voor de Olympische Spelen verloren van Zweden. In de Maaspoort in Den Bosch ging de ploeg van bondscoach Emmanuel Mayonnade met 23-28 onderuit.

Oranje won vrijdag nog tijdens het drielandentoernooi met 30-29 van Rusland, maar tegen Zweden was het Nederlandse team niet opgewassen. Bij rust stond Zweden met 9-17 voor, ondanks een paar mooie treffers van Groot, Angela Malestein en Lois Abbingh. In de tweede helft ging het beter, maar Zweden won uiteindelijk met 23-28.

De ploeg van Emmanuel Mayonnade vertrekt komende week naar Tokio, waar de wedstrijden in het Yoyogi National Gymnasium gespeeld gaan worden. Daar treft de regerend wereldkampioen (van december 2019) achtereenvolgens Japan, Zuid-Korea, Angola, Noorwegen en Montenegro. Vier van de zes landen uit poule A gaan door naar de kwartfinales. Zweden zit in poule B met Spanje, Rusland, Hongarije, Frankrijk en Brazilië. Het toernooi begint op zondag 25 juli, de finale is twee weken later op zondag 8 augustus.

De Nederlandse handbalsters zagen de afgelopen weken de ervaren Estavana Polman (28) en de talentvolle Delaila Amega (23) wegvallen met nieuwe knieblessures, terwijl Jessy Kramer (30) zelfs helemaal een punt achter haar carrière zette. Daar kwam ook nog eens bij dat Yvette Broch, die juist weer was teruggekeerd in de selectie na jarenlange afwezigheid, besloot om toch niet mee te gaan naar de Olympische Spelen omdat ze zich niet wil laten vaccineren.