Ritzege O'Connor in tweede Alpenetappe

Ben O'Connor heeft de negende etappe in de Tour de France op zijn naam geschreven. De Australiër van AG2R kwam na 145 kilometer koersen, van Cluses naar Tignes, solo over de meet. Bovendien steeg hij naar de tweede plaats in het algemeen klassement. De gele trui bleef om de schouders van Tadej Pogacar.

Davide Ballerini en Harry Sweeney wisten een gaatje met het peloton te slaan. Het verschil was echter maximaal drie kwart minuut. De eerste beklimming van de dag was de Côte de Domancy van de tweede categorie. De voorsprong van het duo liep rap terug en ze werden net onder de top teruggepakt door het uitgedunde peloton. Het was Letour die als eerste boven kwam. Daarna bleef het onrustig. Uiteindelijk ontstond er een grote kopgroep met daarin onder meer Alaphilippe, Teuns, Poels, Mollema, Van Baarle en Dan Martin.

De tweede berg was de Col des Saisies van de eerste categorie. Ook in de kopgroep was het onrustig en die brak dan ook in stukken. Poels besloot net als gisteren weg te rijden. Daarachter was Quintana op jacht naar de Nederlander. De Nederlander was nipt als eerste boven voor de Colombiaan. De achtervolgers zaten op 20 tellen. Het peloton volgde op zes minuten. In de afdaling pakte Quintana een kleine voorsprong op Poels die op zijn beurt weer was ingelopen door het groepje met Woods.

De Col du Pré van de buitencategorie was derde col van de etappe. Net daarvoor was Quintana weer ingelopen. Poels moest de rest laten gaan en leek zijn bollentrui daarmee te gaan verliezen omdat zijn naaste concurrenten Woods en Quintana voor hem reden. Poels bleek echter zijn eigen tempo te rijden, en sloot een aantal kilometer later weer aan om op een steiler stuk definitief af te haken. In het peloton moest Wout van Aert, tot vandaag de nummer twee, lossen. Quintana, Woods, O'Connor en Higuita waren nu de vier koplopers. Twee kilometer onder de top demareerde Quintana en alleen Woods kon volgen. De Colombiaan zette nog een keer aan en nu moest Woods passen. Hij kwam als eerste boven en nam virtueel de bergtrui over van Poels. In de afdaling sloten O'Connor en Higuita weer aan. Woods moest passen.

De Cormet de Roselend was de een-na-laatste klim van de tweede categorie. Wederom was het Quintana die als eerste boven kwam. Het uitgedunde peloton volgde op acht minuten en drie minuten achter de koplopers zat nog een groep. In de afdaling waren het de twee Colombianen die O'Connor achter hun lieten, maar die wist op het vlakke gedeelte weer aan te sluiten.

Wat volgde was de slotklim naar Tignes. Quintana leek een hongerklop te krijgen want stond opeens helemaal stil en moest lossen. Zo'n 17 kilometer voor de streep was het O'Connor die wegreed bij Higuita. De Australiër bleef flink doortrappen en had al gauw een minuut op Higuita. In het uitgedunde peloton op zeven minuten achterstand en aangevoerd door UAE, gebeurde er vooralsnog weinig. Vooraan was het O'Connor die onbedreigd naar de dagzege reed.

In het uitgedunde peloton, waar Kelderman gewoon nog inzat, was het Ineos die zeven kilometer voor de meet de kop nam. Het verschil liep hierdoor wel wat terug. Het was Pogacar zelf die drie kilometer voor de streep demarreerde na een mislukte aanval van Carapaz. Niemand kon de Sloveen volgen. Het was Cattaneo die als tweede op vijf minuten van O'Connor over de finish kwam. Pogacar werd zesde op zes minuten achterstand en pakte wederom tijd op zijn naaste concurrenten.