Pogacar haalt uit in eerste Alpenrit Tour, Teuns pakt prachtige ritzege

Dylan Teuns heeft een prachtige ritzege behaald in de Tour de France, maar de meeste aandacht ging uit naar een formidabele Tadej Pogacar die zijn concurrenten op meer dan drie minuten reed. De 22-jarige Sloveen is ook de nieuwe leider in de Ronde van Frankrijk.

De achtste etappe in de Tour de France was de eerste bergrit. In de alpen kregen we in de finale drie lastige beklimmingen en konden de klimmers hun kunsten vertonen. Daarbij was het vanaf de start slecht weer en zou het een slijtageslag worden.

Vanuit de start regenen het aanvallen en was het Wout Poels die even voorop reed, maar al snel werd hij bijgehaald door het peloton, waar op dat moment Geraint Thomas en Primoz Roglic niet meer inzaten. Poels werd weer ingerekend en pas na negentig kilometer vormde een grote kopgroep zich met daarbij aanstichter Poels. De Limburger had het gezelschap van zestien andere renners en namen een voorsprong van vijf minuten op het peloton.

Op de voorlaatste klim ging Michael Woods er in de kopgroep er alleen vandoor. In het peloton zorgde Pogacar voor spektakel. De topfavoriet reed iedereen uit het wiel en de Sloveen ging op zoek naar de koplopers. Op het moment van zijn aanval was het verschil vijf minuten met de eerste van de kopgroep, maar op de slotklim raapte hij ze één voor één op, alleen op de top van de Col de la Colombière had hij alleen een achterstand van 15 seconden op Dylan Teuns. De Belg was op de slotklim voorbij Woods gereden en net voor de top liet hij de Canadees ook achter.

In de afdaling nam Teuns wat meer risico dan Pogacar en zijn krappe voorsprong liep stelselmatig wat verder uit in de natte afdaling en uiteindelijk zou de Belg met ruim een halve minuut voorsprong winnen. In de afdaling waren Woods en Ion Izagirre nog bij Pogacar komen en het tweetal eindigde op plek twee en drie, voor de nieuwe geletruidrager Pogacar.