EK: Nieuwe stunt Zwitserland blijft uit: Spanje via penalty's naar halve finale

Spanje heeft vrijdag met de nodige moeite de halve finale van het EK bereikt. De ploeg van bondscoach Luis Enrique schakelde stuntploeg Zwitserland na strafschoppen uit. De Zwitsers moesten de tweede helft met tien man verder na een discutabele rode kaart.

Zwitserland had zich verassend geplaatst voor de kwartfinale nadat ze wereldkampioen Frankrijk had uitgeschakeld na penalty's. In de basisopstelling was er maar een wijzing. Denis Zakaria was de vervanger van de geschorste Granit Xhaka en hij was na zeven minuten de meest ongelukkige speler op het veld. Hij veranderde een schot van richting van Jordi Alba die in het goal ging.

Spanje kwam zo op een gelukkige voorsprong en de wedstrijd leek ideaal te verlopen voor de Spanjaarden. Ze hadden de wedstrijd onder controle zonder grote kansen te creëren. Bij rust was het 1-0 in het voordeel van Spanje, maar na rust kwam Zwitserland beter in de wedstrijd en zorgde voor de nodige dreiging. Zakaria was dicht bij de 1-1 en niet veel later kwam Zwitserland alsnog langszij. Pau Torres en Aymeric Laporte liepen elkaar in de weg, waarna Remo Freuler er met de bal vandoor ging en Xherdan Shaqiri bediende die scoorde.

Zwitserland leek op weg naar een nieuwe stunt maar de scheidsrechter Michael Oliver gooide roet in het eten van de Zwitsers. Hij trok een directe rode kaart voor Freuler, ook de VAR greep niet in, waardoor de Zwitsers het restant van de wedstrijd met tien man verder moest.

Daarna was het voor Zwitserland vooral tegenhouden en kwamen de reguliere speeltijd zonder schade door. Ook in de verlengingen wist de 1-1 vast te houden al kreeg Spanje een aantal handvol kansen om in de verlengingen te beslissen, maar mede door doelman Yann Sommer kan zich gaan opmaken voor een nieuwe penaltyserie op dit EK.

Na de eerste penalty van Spanje mocht Zwitserland hopen op een goede afloop nadat Sergio Busquets op de paal schoot. Maar ook Zwitserland was niet trefzeker van elf meter. Fabian Schär en Manuel Akanji zagen hun strafschop gekeerd, al had Spanje ook een tweede strafschop gemist. Bij een gelijke stand schoot Ruben Vargas hoog over, waarna Oyarzabal Spanje naar de halve finale schoot. Daarin wacht Italië of België.