Ritzege Mohoric in Tour, van der Poel nog steeds in het geel

Matej Mohoric heeft de zevende etappe in de Tour de France op zijn naam geschreven. De Sloveen kwam na 249 kilometer koersen, van Vierzon naar Le Creusot, alleen over de streep. Bovendien nam hij ook de bergtrui over van Ide Schelling. Mathieu van der Poel behield ook vandaag de gele trui. De verliezer van de dag is Primoz Roglic die wederom tijd verloor op zijn concurrenten en een Touroverwinning dit jaar nu wel echt kan vergeten.

Vanuit de start probeerden verschillende renners in de vlucht van de dag te zitten. Onder meer Van der Poel, Van Aert en Alaphilippe waren actief. Er ontstond uiteindelijk een sterke kopgroep van 29 man met onder anderen de dragers van de gele en de groene trui Mathieu van der Poel en Mark Cavendish, Wout van Aert en Vincenzo Nibali. De koplopers werkten goed samen en al gauw was hun voorsprong boven de vier minuten. Hun maximale voorsprong was rond de vijf minuten.

De kopgroep brak 125 kilometer voor de streep. Cavendish, die net daarvoor de tussensprint had gewonnen, Skujins, Godon, en Van Baarle moesten in de achtervolging en slaagden erin weer aan te sluiten. Dat gold niet voor Guerreiro die uiteindelijk weer werd opgeslokt door het peloton.

De eerste beklimming van de dag was de Côte de Château-Chinon van de derde categorie. Mohoric en van Moer reden net onder de top weg en Mohoric was als eerste boven. Het duo wist een gaatje te slaan op de rest van de kopgroep die niet echt op de twee wilden jagen. Het peloton zat op een minuut of zes. Mohoric was ook als eerste boven op de Côte de Glux-en-Glenne van de vierde categorie.

De Belgen Stuyven en Campenaerts reden ook weg uit de groep, waar van een goede samenwerking geen sprake meer was, in de jacht op Mohoric en Van Moer. Zij sloten even later aan. De volgende beklimming was de Côte de la Croix de la Libération van de derde categorie. Campenaerts moest daarop lossen. De groep daarachter werd kleiner. Het was wederom Mohoric die als eerste boven kwam. De volgende beklimming was een col van de tweede categorie, de Signal d'Uchon. Mohoric reed op het stijle gedeelte de twee Belgen eraf. Hij kwam als eerste boven en pakte de bolletjestrui. Roglic had het intussen erg moeilijk in het peloton en moest lossen.

Mohoric kwam ook als eerste boven op de laatste klim van de dag, de Côte de la Gourloye van de vierde categorie. Stuijven kwam als tweed Daarachter een groepje van vier man met Asgreen. Van Aert en Van der Poel reden daar weer samen achter. De 26-jarige Mohoric kwam ondertussen onbedreigd als ritwinnaar over de streep. Van Aert en Van der Poel wisten in de slotfase nog bij de groep Asgreen aan te sluiten.